Kantautorica libertybell: Pismo Kafkinoj Mileni

Ususret 100. obljetnici Kafkine smrti, kantautorica libertybell objavljuje pjesmu i video ‘Pismo Mileni’.

Nakon što se posvetila suradnjama i sviranju u drugim bendovima, kantautorica Zvonka Obajdin koristi svoj pseudonim libertybell za povratak pisanju vlastite glazbe i vlastitih tekstova.

Upravo je prethodni singl ‘Tako se prelazi pustinja’ nastao nakon što je pročitala Gaimanovog ‘Sandmana’, dok sada inspiraciju pronalazi u Franzu Kafki i njegovim poznatim pismima Mileni Jesenskoj, češkoj novinarki, spisateljici, urednici i prevoditeljici u koju je bio zaljubljen. Iako nova pjesma ‘Pismo Mileni’ dolazi uoči 100. obljetnice Kafkine smrti, njegove riječi i dalje pokreću neka vrlo aktualna pitanja.

‘Unatoč tome što je živjela izuzetnim životom, mene je s njom inicijalno povezala upravo ta njezina neobična veza s Kafkom, po kojoj je, nepravedno, najpoznatija. Ta se veza događala najviše preko pisama i to je bila prva stvar s kojom sam rezonirala. Možemo li se se, i koliko zapravo, povezati se s nekime ako se (samo) dopisujemo, pišemo li samima sebi kada pišemo drugima, povećavaju li riječi bliskost ili samo unose pomutnju među ljude? U te se filozofske teme uplela i ljubavna tematika, jer sam se, čitajući ta pisma, sjetila jedne svoje davne veze u kojoj sam se zapetljala u mrežu predivnih dopisivanja s emocionalno nedostupnim tipom’, otkriva Zvonka.

Uz Zvonku kao kantautoricu, aranžerku i klavijaturisticu, ovu su pjesmu snimili njezini prijatelji i suradnici Helena Ernoić (synth bas) i Dimitrije Petrović – Mišo (bubanj, aranžman, produkcija, miks i mastering). Povodom objave singla predstavljen je i spot u režiji Marine Uzelac, nagrađivane autorice koja se bavi i eksperimentalnom fotografijom, a koja je savršeno shvatila i prikazala temu pjesme: ono čega u spotu nema, ono je o čemu se radi.

Pod pseudonimom libertybell, Zvonka Obajdin već dvadesetak godina piše na blogu, koji je često početna točka njezinih pjesmama. Promišljanja o životu, preispitivanje uvjerenja i osluškivanje vlastitih želja tad su je u 37. godini prvi put uveli u svijet glazbe. Otad je DIY kompilacijama ‘Bistro na rubu šume’, čija je jedna od začetnica, skrenula pozornost javnosti na izvođače tada nevidljive alternativne scene koji su kroz posljednjih deset godina ipak postali prepoznatljivi kantautori, od Dunje Ercegović, Sare Renar, Irene Žilić do Denisa Katanca i Vinka Ergotića. Djelovala je u bendu Svemir, dok je posljednjih godina klavijaturistica i prateći vokal u bendu Rebel Star.

Singl ‘Pismo Mileni’ objavljen je u izdanju diskografske kuće Mast produkcija te dostupan na svim digitalnim glazbenim platformama.

I. L. / Foto: Promo


Tagged: , , , , , , , , ,