Kavkaz: Zagreb, grad poezije u znaku Tina Ujevića

U kazališnoj kavani Kavkaz svečano je otvoren 9. festival Zagreb, grad poezije, koji se već tradicionalno održava na obljetnicu smrti Tina Ujevića. Festival je zamišljen kao hodočašće omiljenim Tinovim ulicama i gostionicama, pa je započeo u Kavkazu u te se nastavio u gostionicama Dingač, Vis, Pula, Korčula, Vinodol i Blato (današnji Tip Top).Novootvorena kazališna kavana reputaciju kulturne oaze Zagreba stekla je zahvaljujući umjetnicima, velikanima povijesne, književne i kulturne scene koji su tu rado dolazili. Suvremeni Kavkaz nastoji zadržati epitet kultnog mjesta umjetničkog svemira Zagreba. Upravo zato se otvorenje festivala poezije svečano otvorilo u ‘Tinovoj’ kazališnoj kavani.

‘Tin Ujević jedan je od umjetnika koji su obilježili ne samo svoje vrijeme, nego i brojne generacije za budućnost. Stoga je naša ideja bila na 63. obljetnicu smrti barda hrvatske poezije oživjeti njegov duh na njemu omiljenim punktovima u Zagrebu i pretvoriti ih u mjesta kratkog scenskog događanja iz bogatog stvaralačkog opusa’, istaknuo je ravnatelj festivala Goran Matović iz umjetničke organizacije Teatar poezije.

Nakon Kavkaza program festivala nastavljen je na ‘Ujevićevim ulicama’, Teslinoj i Masarykovoj, koje su nakratko bile spojene i preimenovane u Ulicu Tina Ujevića, dok je Trg Republike Hrvatske postao Trg Tina Ujevića. U isto vrijeme okupljeni umjetnici Marija Ujević Galetović, Bogdan Žižić, Sara Renar, Goran Grgić, Tonko Maroević, Perica Martinović, Antonija Stanišić, Sara Stanić, Nikša Marinović, Irena Šekez Sestrić, Zoran Kelava i Valentina Brzović Rajić kroz poeziju, svirku i anegdote na svakoj od lokacija podsjetili su na Ujevićev život i stvaranje.

U okviru Festivala u subotu 10. studenoga u 11 sati na posljednjoj Ujevićevoj zagrebačkoj adresi Selska cesta 116 c, Teatar poezije postavit će spomen ploču velikom pjesniku.

J. G.


Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , ,