KineDok: Ekscentrični snovi o povratku diktatora

Novo KineDok izdanje donosi film o skupini starijih ljudi koji se bore za ponovo postavljanje spomenika Staljinu u njegovu rodnom mjestu u Gruziji, ‘Sjeveroistočni vjetrovi’ gruzijskog redatelja Nikoloza Bezhanishvilija.

Pritom dolazi do sukoba s drugom staljinističkom strankom u gradu. Rezultat je dokumentarac na granici s fikcijom, u kojem se nižu urnebesne situacije i ekscentrični likovi koji su zapeli u prošlosti.

Film je na programu u četvrtak, 22. veljače u 19 sati, a nakon projekcije održat će se razgovor uživo s redateljem filma koji je svjetsku premijeru imao na prestižnom Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu, IDFA, a i osvojio više nagrada na festivalima u Sibiu i Tbilisiju. Razgovor će moderirati politički analitičar Karlo Jurak.

U nedjelju, 25. veljače, nastavlja se ciklus čileanskih filmova, ‘Čile – Filmom protiv zaborava’, o moći zaborava i kolektivnog sjećanja uz projekciju ‘Beskrajnog sjećanja’, izuzetno dirljiv film Maite Alberdi nominiran za Oscara, o izdržljivosti i požrtvovnosti u odnosu jačem od bolesti te višestruko nagrađivani film (Zlatni leopard za režiju) Dominge Sotomayor, ‘Prekasno za umrijeti mlad’ koji nas vraća u ’90-e, nakon završetka vojne diktature, uz tinejdžersku priču o odrastanju, buntovništvu i slobodi. ‘Beskrajno sjećanje’ gledamo u 19 sati, a ‘Prekasno za umrijeti mlad’ u 20.30.

P.R. / Foto: KineDok promo


KineDoK: Dokumentarna osvježenja u 10 gradova

Dokukino KIC: Najljepši dječak na svijetu

Tagged: , , , , , , ,