Kino Tuškanac: Filmovi u sjećanje na Miru Furlan

U petak, 26. ožujka u suradnji s Hrvatskom kinotekom, u zagrebačkom kinu Tuškanac kreće program u sjećanje na nedavno preminulu Miru Furlan, istinsku zvijezdu hrvatskog i jugoslavenskog glumišta.Program otvara ‘U raljama života’ (Rajko Grlić, 1984.), ekranizacija romana Dubravke Ugrešić koja se pokazala kao hit među kritikom i publikom. Mira Furlan virtuozno je odglumila Štefičinu ekstrovertnu prijateljicu, a film je u Puli osvojio Zlatne arene za režiju i glazbu. Uoči projekcije, uvodnu riječ održat će filmski arhivist Juraj Kukoč.

Iste večeri je i ‘Lepota poroka’ (1986.), najpopularniji film crnogorskog autora Živka Nikolića. Uloga mlade brđanke koja prelazi put od potpune ograničenosti konzervativnom domaćom tradicijom do radosne erotske i duhovne emancipacije u srazu s predstavnicima strane kulture, jedan je od vrhunaca filmske karijere Mire Furlan. To je jedan od njezinih najhrabrijih nastupa, za koji je zasluženo u Puli nagrađena Zlatnom arenom za najbolju žensku ulogu.

U subotu je ‘Turneja’ (Goran Marković, 2008.), vrlo angažiran film koji igra na kartu alegorije provučene kroz komedijske filtere. Naišao je na jako dobar prijem publike i međunarodnih festivala, a najjači adut filma je zvjezdana glumačka ekipa koju čini i legendarna Mira Furlan. Iste večeri je i ‘Kiklop’ (Antun Vrdoljak, 1982.), ekranizacija romana Ranka Marinkovića za sporednu ulogu u kojoj je Mira Furlan u Puli nagrađena Zlatnom arenom, dok je film dobio nagradu publike Jelen.

Nedjelja donosi ‘Braću po materi’ (Zdravko Šotra, 1988.), ostvarenje kontroverzne tematike i epske protežnosti na kojem je režiser okupio pregršt velikih jugoslavenskih glumačkih zvijezda, uključujući i Miru Furlan, a slijedi ‘Horvatov izbor’ (Eduard Galić, 1985.), ekranizacija Krležine drame ‘Vučjak’. Radi se o prvoj filmskoj ekranizaciji nekog Krležinog djela, a izrazitu popularnost stekla je Mira Furlan erotiziranom ulogom ljubavnice Eve.

K. T.Tagged: , , , , , , , ,