Knjiga o habsburškim vrtovima na otoku Lokrumu

Knjiga ‘Otok na kojemu cvjetaju limuni – Vrtovi nadvojvode Maksimilijana Habsburškog na otoku Lokrumu’ izv. prof. dr. sc. Mare Marić, objavljena je u izdanju Sveučilišta u Dubrovniku i Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku.

Ona donosi do sada nepoznate podatke o životu i djelu austrijskog nadvojvode Maksimilijana I. Habsburškog, kasnije cara Drugog Meksičkog Carstva, ponajprije o njegovoj povezanosti s otokom Lokrumom. Kupnju otoka i uređenje vrtova na Lokrumu financijski i idejno podupirala je Maksimilijanova supruga, belgijska princeza Charlotte. Maksimilijan je na Lokrumu podigao eksperimentalne vrtove za aklimatizaciju egzotičnih vrsta biljaka. Osim ukrasnih, podjednako je bio zainteresiran za korisne biljke, tražeći nove lukrativne poljoprivredne kulture koje bi mogle uspijevati u južnohrvatskom bezvodnom krajoliku. Zbog toga je Lokrum bio organiziran i kao poljoprivredno gospodarstvo.

Knjiga je opremljena brojnom ilustrativnom građom iz toga vremena, kao i suvremenim umjetničkim fotografijama otoka Lokruma. Izv. prof. dr. sc. Mara Marić rođena je 1977. godine u Puli i diplomirala je interdisciplinaran studij uređenja krajobraza na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2002. godine. Od 2014. godine zaposlena je na Sveučilištu u Dubrovniku u Zavodu za mediteranske kulture na mjestu predstojnice zavoda. Također održava nastavu na Sveučilištu u Dubrovniku te na Sveučilištu u Splitu, Studiju Mediteranske poljoprivrede. Kao autorica/koautorica objavila je preko trideset znanstvenih radova, koji su objavljeni u znanstvenim domaćim i stranim časopisima.

Svoju znanstvenu monografiju predstavit će 6.ožujka (18 sati) u Austrijskom kulturnom forumu u Zagrebu. U razgovoru će sudjelovati prof. dr. sc. Zlatko Karač, dr. sc. Danko Zelić i prof. Ivan Viđen. Kroz razgovor vodit će Branka Martinović-Vuković, voditeljica Austrijsko-hrvatskog društva iz Dubrovnika.

Predstavit će se englesko izdanje knjige ‘Island of Lemons in bloom – Gardens of the Archduke Maximilian of Habsburg on the Island of Lokrum’.

AKF / Foto: Sveučilište Dubrovnik i Matica hrvatska Dubrovnik


Tagged: , , , , , , , , , , , , ,