Knjiga o Slovencima u hrvatskom sportu

U Slovenskom domu u Zagrebu predstavljena je dvojezična knjiga ‘Slovenci u hrvatskom sportu – novi životopisi’ / ‘Slovenci v hrvaškem športu – novi življenjepisi’, autora Eduarda Hemara.To je četvrta u ediciji knjiga o zaslužnim Slovencima i pojedincima slovenskoga podrijetla u Hrvatskoj, koji su dali doprinos u raznim društvenim djelatnostima. Ujedno, to je druga knjiga sa sportskom tematikom, nakon knjige istoga autora ‘Slovenci u hrvatskom sportu’ / ‘Slovenci v hrvaškem športu’, objavljene 2014.

O knjizi je, osim autora Hemara te urednice i redaktorice Smiljane Jelčić Ivanošić, govorio Darko Šonc, predsjednik Slovenskoga doma i Vijeća slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba, koji je čestitao autoru, urednici i redaktorici te prevoditeljici Ilinki Todorovski.

U knjizi ‘Slovenci u hrvatskom sportu’ obuhvaćeno je ‘samo’ 90 pojedinaca. Unatoč činjenici da ih je manje nego u prethodnoj gdje ih je bilo 140, knjige su po opsegu približne veličine zato što su novi životopisi uglavnom veći i brojnije su fotografije uz njih. Ediciju su pokrenuli Slovenski dom i Vijeće slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba sa željom da hrvatskoj i slovenskoj javnosti predstave istaknute pojedince, koji su bili most između dva naroda kroz povijest, pa sve do danas kada živimo zajedno u Europskoj uniji.

Osim mnogih nekadašnjih sportaša čije se iscrpne biografije nalaze u knjizi, predstavljanju je nazočio i legendarni gimnastičar, olimpijac i slovenski ambasador za sport Miroslav Cerar. On je napisao predgovor knjige te govoreći o njoj, među ostalim, rekao: ‘Njezin sadržaj je jedinstven, posebice zato što dokumentirano svjedoči o generacijama Slovenaca u Hrvatskoj.’

U ime osoba koje su predstavljene u knjizi zahvalio se i Slavko Podgorelec, prvi glavni tajnik Hrvatskoga olimpijskog odbora, Predstavljanju je nazočila i slovenska veleposlanica Smiljana Knez, predsjednica Komisije za prekogranični sport pri slovenskom olimpijskom odboru Sonja Poljšak i Rudi Merljak iz Ureda za Slovence u susjednim zemljama i u svijetu.

T. R.


Tagged: , , , , , , , , , ,