Kongres turističkih novinara u Tunisu

U Tunisu je održan 59. kongres Svjetske organizacije turističkih novinara FIJET (Federation Internationale des Journalistes et Ecrivains du Tourism). Sudjelovalo je 105 predstavnika iz 21 zemlje, a tema je bila ‘Održivi razvoj u turizmu’.Hrvatska je bila zastupljena s 18 predstavnika, među kojima su bile i potpredsjednica Svjetske organizacije Tina Čubrilo, generalna tajnica Marijana Rebić i članica predsjedništva Karin Mimica, koja je i predsjednica Zbora turističkih novinara Hrvatskog novinarskog društva.

Predsjednik FIJET-a je Tijani Haddad, bivši ministar turizma Tunisa, koji ima velike turističke kapacitete, ali se još nije potpuno oporavio nakon terorističkog napada na turiste prije dvije godine.

Tunis je država koja na sjeveru i na istoku graniči sa Sredozemnim morem. Na zapadu ima granicu s Alžirom (965 km) te na jugoistoku s Libijom (459 km). Ime države dolazi od imena glavnog grada koji se nalazi na sjeveru zemlje. Četrdeset posto teritorija pokriva saharska pustinja a ostatak zemlje je vrlo plodan. Taj prostor kolijevka je kartaške civilizacije te poslije žitnica Rimskog imperija. U Tunisu danas živi 98 posto muslimana i tek jedan posto kršćana.

Radni dio kongresa turističkih novinara održan je u glavnom gradu Tunisu, a nakon toga sudionici su posjetili brojne znamenitosti i turistička odredišta, među ostalim i Sidi-Bousaid i, dakako, jedno od najpoznatijih ljetovališta Hammamet, koji svojim plažama i brojnim hotelima privlači turiste iz cijelog svijeta.

Keruan je 150 km južno od glavnoga grada Tunisa i 50 km zapadno od također značajnog turističkog grada Soussa na obali Sredozemnog mora. Keruan je inače poznat kao ‘četvrti sveti grad islama’ i njegovo staro središte se od 1988. godine nalazi na UNESCO-vu popisu mjesta svjetske baštine.

U Monastiru, njegovu rodnom gradu, nalazi se impozantan mauzolej Habiba Bourgibe, prvog predsjednika Tunisa nakon rušenja monarhije. Bourgiba je rođen 1903., a umro je 2000. godine. Posljednjih 13 godina života proveo je u kućnom pritvoru u Monastiru nakon što ga je 1987. godine svrgnuo predsjednik Ben Ali.

Tunis je zemlja kroz koju su u 3000 godina postojanja prolazili i njome vladali Feničani, Rimljani, Bizantinci, Španjolci, Turci i Francuzi. Bio je francuska kolonija do 1956. godine, zbog čega je i danas francuski drugi službeni jezik. Monastir privlači brojne Francuze, koji dolaze ne samo na ljetovanje, već tu provode svoje umirovljeničke godine, a mnogi i kupuju nekretnine. Zbog zemljopisne blizine, Tunis je i često odredište hrvatskih turista, a aranžmani za poznato odredište Hammamet vrlo su pristupačni, posebno nakon pokolja u muzeju Bardo i pada turističkog prometa.

Grad Kartagu izgradili su Feničani, osvojili Rimljani i preuzeli Arapi u želji da unište kršćanstvo koje je uzelo maha. Na obroncima srušenog grada nalazi se predsjednička palača. Kartaga je poznata i kao grad Hanibala, vojskovođe koji je na slonovima krenuo na Rim i gotovo ga osvojio. I ovdje legenda kaže da su guske počele gakati kada je Hanibal bio ante portas (pred vratima). Rimljani su za osvetu sravnili Kartagu sa zemljom. Današnji ostaci Kartage dio su grada kojeg su kasnije sagradili sami Rimljani stotinu godina nakon uništenja.

Djerba je otok u mediteranskom zaljevu Gabes, na jugu Tunisa. Sa širinom od 26 i dužinom od 27 km, ukupne površine 514 km2 najveći je otok sjeverne Afrike. Ima 140.000 stanovnika, najviše u glavnom gradu Houmt-Souku, koji ima 65.000 stanovnika. Grad je na 110 km istočno od Gabesa i na 250 km južno od Sfaxa.

Stanovništvo Djerbe je multietničko jer je, osim muslimana, prisutna  i židovska zajednica s tradicijom od 2500 godina, dok su doseljenici s Malte katolici. Otok Djerba jedino je područje u Tunisu u kojem je još uvijek u upotrebi berberski jezik.

Još je mnogo mjesta koja u Tunisu treba posjetiti, među kojima su i grad Mahdia, El Djem u kojem je najveći rimski amfiteatar u Africi te Sfax i Sousse. Zbog svojih turističkih privlačnosti, Tunis je i bio odabran za održavanje Svjetskog kongresa turističkih novinara.

Tekst: Tomislav Radić / Foto: Angela Radić

Tagged: , , , , , , ,