Krigla piva na Oktoberfestu preko 15 eura

Osam krigli piva u rukama konobarice na Oktoberfestu koštat će više od 120 eura.

Pivo će na nadolazećem Oktoberfestu poskupjeti u prosjeku 3,9 posto, a prvi put će poznata litrena krigla prijeći granicu od 15 eura, objavile su lokalne vlasti u Münchenu. Krigla će, naime, na festivalu u bavarskoj prijestolnici koštati od 13,60 do 15,30 eura (prošle godine od 12,60 do 14,90 eura).

Kao organizator Oktoberfesta, grad provjerava je li ponuđena cijena razumna. Pritom planirani cjenik uspoređuju s onim koji redovito stoji ispred velikih ugostiteljskih objekata u Münchenu, gdje velika krigla vrhunskog piva sada stoji između 7,70 i 12,80 eura.

Cijena piva na Oktoberfestu je, međutim, opterećena dodatnim troškovima, pa je razlika neizbježna. Festivalsko pivo je posebno pripremljeno i nešto jače od ‘serijskog.’. Osim toga, ugostitelji plaćaju najam prostora na poznatom minhenskom klizalištu, šatore i glazbu uživo.

Inače, pivo će na festivalu koštati otprilike dvostruko više nego pre 20 godina. Tada se krigla prodavala za 6,70 – 7,10 eura. Skuplja će biti i bezalkoholna pića: litra vode će poskupjeti s 10 na 10,5 eura, lokalni miks Coca-Cole i Fante (Spezi) s 11,65 na 12,23, a limunada s 11,17 na 11,67 eura. Tko ne bude želio plaćati ni vodu, moći će piti s dvostruko većeg broja česmi – njih 10.

Pripreme za Oktoberfest, koji traje od 21. rujna do 6. listopada, počele su od prvih dana srpnja. Radnici već postavljaju velike šatore pod kojima će tisuće gostiju, uz njemačke šlagere, mahati kriglama s pjenom i skakati s klupa na stolove. Prošlogodišnji Oktoberfest, zahvaljujući odličnom vremenu, imao je najbolji posjet (7,2 milijuna gostiju) u posljednjih nekoliko desetljeća. Gosti su u ta dva tjedna popili, a dijelom sigurno i prolili, oko 6,5 milijuna litara piva.

dpa / Foto: Frank Leonhardt


Tagged: , , , , , , , ,