Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

U izazovnim vremenima birajmo najbolje iz domaće i strane književne tradicije!

S tom je idejom smišljen program Školske knjige i Lumena u Noći knjige koja će se održati u utorak, 23. travnja u zagrebačkoj knjižari Arkadija. U bogatom programu koji traje od 17 do 22 sata razgovarat će se o književnim velikanima: intelektualnom gorostasu Miroslavu Krleži (17.00-17.45 sati), najpopularnijoj hrvatskoj spisateljici Mariji Jurić Zagorki (19.00-19.50 sati) i majstoru fantasyja J. R. R. Tolkienu (20.00-20.30 sati).

U Noći knjige, manifestaciji koja se organizira u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava, u Arkadiji će biti proslavljen i 70. rođendan dugovječne Modre laste, najboljega hrvatskog časopisa za učenje uz zabavu (20.30-22.00 sata). Djeci i roditeljima namijenjen je još jedan program, ‘Čitaj, igraj se i rasti sa slikovnicama Školske knjige’ (18.00- 18.45 sati), s radionicom koja je nadahnuta slikovnicama ‘Čiji su ovo tragovi’ i ‘Planina izazova’.‘Novi Krleža’ u izdanju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Školske knjige naziv je prvog programa namijenjenog ljubiteljima proze, poezije, dramskih tekstova, eseja, feljtona i zapisa tog pisca koji neprekidno izaziva brojne kontroverzije i oprečne ocjene. O višegodišnjem projektu od nacionalne važnosti i prvom kolu ‘Djela Miroslava Krleže’ (Deset krvavih godina, Zastave i Balade Petrice Kerempuha) razgovarat će dr. sc. Ante Žužul, predsjednik Upravnog odbora Školske knjige, akademik Krešimir Nemec i glavna urednica Miroslava Vučić.

Ljubitelji uzbudljivih povijesnih romansa Marije Jurić Zagorke imat će priliku doznati mnoge pikanterije iz ‘Gričke vještice’ i romana ‘Kći Lotršćaka’, prvih naslova iz nedavno objavljenih, redizajniranih ‘Djela’ istaknute književnice i vatrene feministice koja je na prijedlog biskupa Josipa Jurja Strossmayera pisala o vremenu progona vještica.

O najčitanijoj hrvatskoj spisateljici i njezinim knjigama objavljenim u suvremenom ruhu, u kojemu su ih željno dočekale generacije novih obožavatelja odraslih na prozi Georgea R. R. Martina i J. R. R. Tolkiena, razgovarat će glavna urednica Miroslava Vučić, dizajnerica Tessa Bachrach Krištofić i dr. sc. Deniver Vukelić.

Nakon Krleže i Zagorke svoje je mjesto u Noći knjige pronašao nenadmašno maštoviti svijet slavnoga engleskog književnika, filologa i sveučilišnog profesora J. R. R. Tolkiena.

U programu pod nazivom ‘Jedan Prsten vlada svima’, u povodu 70. obljetnice izlaska prvog izdanja ‘Gospodara prstenova’, o hrvatskom prijevodu tog remek-djela razgovarat će prevoditelj Marko Maras i glavna urednica Miroslava Vučić.

Popularnost ‘Gospodara prstenova’, goleme epske priče koju čine tri dijela (Prstenova družina, Dvije kule i Povratak kralja), ne jenja već sedam desetljeća.

Najprodavaniji je roman svih vremena, preveden na više od 50 jezika. Kupci knjižara Waterstones proglasili su ga 1999. romanom stoljeća, a anketa na Amazonu, najvećoj digitalnoj knjižari na svijetu, otišla je korak dalje i proglasila ga romanom tisućljeća.

S. K. / Foto: Promo


Tagged: , , , , , , , , ,