Noć knjige s Tahirom Mujičićem u Kinoteci

U sklopu manifestacije Noć knjige u utorak, 23. travnja u 20 sati, u Kinoteka baru bit će predstavljena knjiga ‘Mali romani: o vremenima kina, filma i posebno Zagreba’ autora Tahira Mujičića.

Uz autora, na promociji će sudjelovati filmski kritičar Živorad Tomić, filmolog Bruno Kragić, urednik knjige Marko Pogačar a odlomke iz knjige čitat će glumac Siniša Ružić.

‘Mali romani’, knjiga priča svestranog i sveprisutnog knjiškog, filmskog i kazališnog čovjeka Tahira Mujičića, naslovom samo naizgled zavodi na krivi trag. Jer u njoj istodobno opisana, rekreirana i prvi put stvorena, ispisana prošlost Zagreba romanesknog je zamaha: svaka priča sadrži zametak, sažetak neke veće, opsežnije storije, a sve one zajedno čine niz više ili manje povezanih poglavlja o životu jedne generacije u Zagrebu druge polovine dvadesetog stoljeća i – ništa manje – portret i povijest tog grada samog.

A tu je generaciju presudno obilježio film: ove su priče također na neki način uhvaćene okom kamere – posve vjerno i snažnim objektivom stilizirano. Njihov je jezik autentičan, živ, brz, govorni; pršti slengom, dijalektima, profesionalnim žargonima i drugim jezicima. Životom drugih, koji je život naš.

Autorova ljubav prema filmu i gradu očituje se u svakoj priči, čineći ovu knjigu nezaobilaznim štivom za sve zaljubljenike u Zagreb i sedmu umjetnost. Dođite i uronite u živopisni svijet Tahirovih priča, koje su portret i povijest samog grada.

P.R. / Foto: Promo


Knjižara Arkadija: Noć knjige za djecu i odrasle


Tagged: , , , , , , ,