Kruno Lokotar: Od šapirografa do Spikigina

Kao da od FAK-a nije prošlo 15 godina, već 50, toliko su se od tada promijenile prilike na književnoj sceni – ustvrdio je Kruno Lokotar na prvom ovosezonskom Zagrijavanju u zagrebačkoj knjižnici Bogdan Ogrizović.kruno-lokotar-knjiznica-bogdan-ogrizovicKako je rekao domaćin Roman Simić, Kruno Lokotar urednik je koji je najsnažnije obilježio književnu produkciju u protekla dva desetljeća, birajući autore i pokrećući projekte koji su snažno djelovali doslovce na svakog od nas. Jer, doista, malo tko ne zna barem nekoliko nagrada, naslova, festivala i autora, ovog neumornog urednika, od kojih je mnoge spomenuo na Zagrijavanju, a puno ih je, kako kaže, i propustio spomenuti.

Lokotar se u kratkom presjeku svoga rada prisjetio prvih časopisa tiskanih na šapirografu koje je uređivao u srednjoj školi, te studentskih dana i suradnje u književnim časopisima i svog prvog radnog mjesta u knjižnici Ivan Goran Kovačić. Po dolasku u izdavačku kuću AGM, njegov izdavački projekt bila je biblioteka ‘Azbest’ u kojoj je prva objavljena knjiga bila ‘Uho, grlo, nož’ Vedrane Rudan, a slijedile su ‘Nasmijati psa’ Olje Savičević Ivančević, ‘Miss Krampus’ Zorana Lazića, ‘Jel’ neko vidio djevojčice, kurve, ratne zločince’ Emira Imamovića Pirketa i ‘Osmi povjerenik’ Renata Baretića, najnagrađivanija hrvatska knjiga. U AGM-u Lokotar pokreće nagrade Prozak za prozu i Na vrh jezika za poeziju, u čijem su žiriju prvi dobitnici, najprevođeniji hrvatski književnici – Olja Savičević Ivančević i Marko Pogačar.

Lokotar je i sam osvojio nekoliko Kiklopa – ‘odvalili su mi rame dok sam ih nosio’, kako kaže – i pokrenuo FAK, Festival alternativne književnosti, koji je razbudio književnu scenu i vratio publiku na predstavljanja knjiga. Nakon petoljetke u AGM-u, 2007. godine, Lokotar je prešao u Algoritam gdje objavljuje ‘Gusle u magli’ i ostale knjige satirične poezije Predraga Lucića i nastavlja razvijati svoje autore u biblioteci KaLibar te afirmira Tanju Mravak sa zbirkom ‘Moramo razgovarati’, Nadu Gašić s romanom ‘Mirna ulica, drvored’, te Kristijana Novaka s prvijencem ‘Črna mati zemla’.

kruno-lokotarU vrijeme staža u Algoritmu, Lokotar pokreće festival Pričigin – prvi storytellling zu Hrvatskoj, te beogradski Krokodil, i ‘Odakle zovem’ u Podgorici, zadarski KaLibar bestival i šibenski FALIŠ – Festival alternative i ljevice Šibenik. Na bazi nagrada Prozak i Na vrh jezika nastaje festival Prvi prozak na vrh jezika, koji predstavlja sve nagrađene mlade književnike mlađe od 35 godina. Lokotar je trenutno usmjeren na storytelling, u kojem vidi veliki potencijal i njegov je najnoviji projekt Spikigin, na kojem priče pričaju književnici, novinari, performeri i umjetnici riječi svih vrsta.

Nada Gašić i Kruno Lokotar na ‘Zagrijavanju’ su publici povjerili kako je raditi s urednikom Krunom Lokotarom . Dok je Nada Gašić imala samo pohvalne riječi za pronicljivog urednika, kojem svoje tekstove daje s potpunim povjerenjem, Kristijan Novak spomenuo je okršaje koji su pratili rad na knjizi po kojoj se uskoro počinje snimati film.

Na kraju prisjećanja na neke od najsjajnijih trenutaka i imena novije povijesti hrvatske književnosti, Lokotar je lakonski podsjetio na činjenicu da je – nezaposlen.

Sandra Pocrnić Mlakar / Foto: Siniša Sunara


Borna Sor-10. Spikigin
Spikigin najavio uzbudljivu jesen
Tagged: , , , , , , , ,