Darujemo knjigu: Ksenija Kušec – I onda se dogodilo

U suradnji s izdavačkom kućom Profil darujemo 3 čitatelja/ice knjigom za djecu Ksenija Kušec – ‘I onda se dogodilo’, koju je ilustrirala Hana Tintor.U subjektu navedite: FDAR2
a u tekstu: vaše ime i adresa         broj telefona         vaš razlog
Šaljite na mail: [email protected]
Posjetite našu facebook stranicu Fama i kliknite ‘sviđa mi se’!
Vaše mailove šaljite do 23. veljače
Imena dobitnika s najoriginalnijim odgovorima bit će objavljena 24. veljače
Za dodatne upute i obavijesti obratite se na: [email protected]

Svaka je od pet priča iz zbirke pisana je u prvom licu, a autorica nam donosi nježnu, dirljivu i optimističnu priču o djetetu koje se suočava s ozbiljnim problemom, ali pronalazi način da izrazi svoj stav i osjećaje, izbori se za svoja prava i svoje mjesto u društvu.

Ksenija Kušec hvaljena je spisateljica koja vješto razvija priču oko nekog događaja, zabavno dočarava svakodnevne situacije, a iako se bavi teškim temama, s lakoćom i jednostavnošću pokazuje izlaz i ulijeva nadu, a njezini likovi sazrijevaju, upoznaju svijet oko sebe i postaju hrabriji i bolji ljudi. U ove se krasne priče savršeno uklapaju izuzetne i zaigrane ilustracije sjajne ilustratorice Hane Tintor.

Kratak sadržaj: Micka je niska za svoje godine i smeta je da joj to svi stalno spominju, tome se smiju i daju joj savjete kako bi trebala više jesti pa će više i narasti. A onda jednog dana zbog svoje visine postaje junakinja. Davor je odličan učenik koji se za prezentaciju o slonovima savršeno pripremio, ali je zaboravio poslati multimedijalni dokument na mail. I dok očajno pokušava dobiti ukućane koji bi mu pomogli, shvaća da je imao predrasude prema teti Sofiji, čistačici. Slaven obožava sva vozila jer ne voli hodati. Često se u kući nađu skejtovi, role, bicikli, ali kad se pojave antigravitacijska vozila, čitav grad potpuno poludi za njima. No, Slaven postupno shvaća kako ovisnost o tehnološki naprednim prijevoznim sredstvima izaziva novu vrstu opasnosti. Jasna je na praznicima i uživa s mamom ići na njezin posao – naftnu bušotinu. A onda jednoga dana iz te bušotine nekontrolirano počinje izlaziti nafta u ogromnim količinama uzrokujući ekološku katastrofu i postaje jasno kako je filter koji Jasnin djed konstruira ključan za očuvanje okoliša. Lili je često sama u kući, roditelji kasno dolaze s posla, a i kad su kod kuće, nitko s njom ne razgovara pa počinje nestajati – najprije joj nestane ruka, ali kad se osjeća posebno osamljeno, nestaje gotovo cijela. Začudo, to joj se nikad ne događa s bakom i prijateljima. Ipak, situacija se promijeni kad joj roditelji pročitaju dnevnik.

O autorici: Ksenija Kušec pisanju priča pristupa isto kao i pečenju kolača: s puno truda, mašte i želje da oni koji će budu jeli ili čitali, još dugo razmišljaju o njima. Priča, kao i kolač, mora biti zanimljiva, jednostavna, komplicirana, profinjena, žestoka, teška, laka, duboka, plitka i s mnogo čokolade, naravno. Okusi nas mogu podsjetiti na davno proživljene priče, a isto tako i neka pročitana priča može dozvati sjećanje na mamin najbolji kolač koji smo jeli jedne nedjelje ujutro, dok je padala kiša. Ili je sjalo sunce, svejedno. Objavila je četiri knjige za djecu i isto toliko knjiga za odrasle. Voli kad joj čitatelji pošalju svoj dojam o knjizi i zato vas poziva da joj se javite na e-adresu: [email protected].

O ilustratorici: Hana Tintor crta otkad je primila olovku u ruke. O pristupu crtežu učila je na Studiju dizajna u Zagrebu, a zatim na Cambridge School of Art u Engleskoj. Ilustriranjem želi zamrznuti trenutak, nasmijati publiku, ostvariti nemoguće i naglasiti moguće. Uz to što voli crtati, uživa u dugim, brdovitim i šumovitim šetnjama, čitanju priča i čokoladnim kolačima. Trenutačno radi kao freelance ilustratorica i animatorica u Jadranskoj animaciji. Voli i suradnje pa poziva zainteresirane da se jave na [email protected].

I. N. / Foto: Profil / Hana Tintor


Ksenija Kušec: Zbirka priča Opća opasnost

Ksenija Kušec: Predstavljanje romana Nije moglo bolje
Tagged: , , , , , , , , , ,