Kutjevo: Festival graševine – najvažnije hrvatske vinske sorte

Grad Kutjevo je i ovoga lipnja postao središte vinskoga svijeta kao domaćin 18. izdanja Festivala graševine.

U organizaciji Udruge Kutjevački vinari tradicionalno mjesto okupljanja vinskih stručnjaka, proizvođača i ljubitelja vina privuklo je u Kutjevo brojne posjetitelje koji su uživali u bogatom programu, degustacijama, edukativnim radionicama i svečanoj dodjeli prestižnih vinskih nagrada.

U impozantnom ambijentu Dvorca Kutjevo održan je Salon vina na kojem su uz promenadno kušanje i druženje s vinarima, posjetitelji prisustvovali svečanosti proglašenja dobitnika najbolje ocijenjenih graševina u 2025. godini. Od 104 pristigla uzorka vina graševine na ocjenjivanje, šampioni su sljedeći:

1. Šampion berbe 2024. za suha vina – Kutjevo d.d. s vinom Vrhunska graševina
2. Šampion berbe 2023. i starija godišta za suha vina – Vina Antunović s vinom Graševina Tradition Grand Selection (berba 2021.)
3. Šampion berbe 2019. i starijih od pet godina za suha vina – Krauthaker s vinom Graševina Mitrovac (berba 2019.)
4. Šampion u predikatima – Kutjevo d.d. s vinom Graševina Ledeno Vino (berba 2018.)
5. Šampion u pjenušcima – pjenušac Jazz iz vinarije Vitis (Pjenušci i vina Josipović) (berba 2019.)

Velike zlatne diplome osvojila su četiri vina: Graševina Mateo (Vinarija Galić, berba 2018.), Graševina Mitrovac (Krauthaker, berba 2019.), Graševina izborna berba prosušenih bobica (Krauthaker, berba 2019.) i Graševina ledeno vino (Kutjevo d.d., berba 2018.). Zlatnu diplomu, kao i srebrnu medalju, osvojilo je 46 vina, dok je pet graševina nagrađeno brončanom medaljom i tri priznanjem. Zlatnim dobitnicima priznanja su uručili Ivan Matijević, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva; Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam; Ivan Radošić, zamjenik požeško-slavonske županice; Josip Budimir, gradonačelnik Kutjeva i predsjednik Udruge Kutjevački vinari, Josip Mesić.

‘Zadovoljstvo je danas sudjelovati na manifestaciji koja odaje počast vinskoj sorti koja je jedan od sinonima kvalitete hrvatskog vinarstva. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva kontinuirano ulaže i pruža predanu podršku našim vinogradarima i vinarima koji su najbolji promotori hrvatske tradicije i kulture’, rekao je državni tajnik Matijević uz čestitke svim dobitnicima.

U restoranu Slavonska kuća Vinkomir održane su dvije stručne vinske radionice. ‘Graševina i srce: mnogo više od alkohola te PIWI sorte za vinarstvo budućnosti’, naziv je prve radionice koje su vodili prof. dr. sc. Mladen Boban i prof. dr. sc. Jasminka Karoglan Kontić. Sudionici su kroz znanstveni pristup upoznali simboliku povezanosti graševine i srca, te kušali vina PIWI sorti – inovativnih, robusnih i atraktivnih vina koja se iz godine u godinu ističu u vinogorju Kutjevo. Pod vodstvom iskusne sommelierke Ines Matić Matešković, na drugoj radionici naziva ‘Prvak s prvacima’, sudionici su imali priliku kušati najbolje ocijenjena vina Festivala graševine te okusnim pupoljcima doživjeti putovanje živopisnim vinogorjima Slavonije i hrvatskog Podunavlja.

Na istoj adresi te u restoranu vinarije Galić, tradicionalno se održavaju i Gala večere Festivala graševine. Tijekom posjeta, gosti restorana imaju priliku kušati pomno odabrane šampionske graševine u savršenoj pratnji vrhunskih specijaliteta.

Kutjevo je i ove godine potvrdilo status sinonima za graševinu, najzastupljeniju hrvatsku sortu, privlačeći posjetitelje iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva. Festival graševine, koji ponosno slavi tradiciju i kvalitetu slavne kapljice, svakako će još dugo ostati nezaobilazna vinska manifestacija.

F. M. / Foto: Turistička zajednica Grada Kutjeva