WOW: Vinska školica s vinima Kutjevo

S obzirom na najnovije odluke zagrebačke udruge WOW (Women On Wine) da nakon osam godina postojanja malo pojačaju edukativni pristup bez da naštete zabavnom aspektu, putovanjima i promociji hrvatskih i drugih vina te umjerene konzumacije alkohola, održana je i prva ‘vinska školica’.Rooftop Lateral Champagne Bar na 26. katu poslovne zgrade u Strojarskoj ulici, u vlasništvu humanitarke i inspirativne poduzetnice, WOW-ice Ane Lisak, bio je poprište dugo očekivanog susreta Vinarije Kutjevo i WOW-ica. Ali, ako se nešto dugo čeka, znači da se i isplati. I doista, vinarija Kutjevo se iskazala, a osobito njezine predstavnice, Valentina Silović iz marketinga i enologinja Zrinka Vinković Jergović, uz svesrdnu podršku Matka Kovačića. U druženje ih je uvela WOW predsjednica Sanja Muzaferija, koja je dugo godina pokušavala ostvariti suradnju s jednom od naših najvećih vinarija. To je na koncu uspjelo Vlasti Pirnat, art direktorici WOW-a i autorici nagrađene etikete za premium Rose vino iz podruma Kutjevo.

Kutjevo je za WOW-ice priredilo svojevrsnu ‘vinsku školicu’ koja ipak nije bila sasvim ozbiljna i zahtjevna, nego su članice udruge kući ponijele pitanja na koja mogu odgovoriti same sebi, u miru svoga doma, a ponajviše se tiču, naravno, vina i Kutjeva. Za tu priliku podijeljene su i brošure s mnogim važnim zanimljivostima i detaljima o vinu. I ne samo o Kutjevu.

Klasičan vid vinske prezentacije pretvoren je u ugodan i ležeran razgovor o onome što sve povezuje – vinu. Vodio se živ i konstruktivan razgovor kojim su pokrivena široka područja vinske proizvodnje i proizvodnje visokokvalitetnih i premium vina. Na početku su WOW-ice obaviještene na svoju žalost, a na iznimnu sreću Kutjeva, da su već u kolovozu rasprodane sve količine premium Roséa namijenjenog HoReCa sektoru, ali i Roséa namijenjenog retail kanalu prodaje. Nepravdu su obećali ispraviti na proljeće 2020. kada je najavljeno puštanje novih berbi na tržište, kao i dolazak na 8. Pink Day, 21.ožujka iduće godine.

Kutjevo vina: Uvijek neko ugodno iznenađenje

Iz Kutjeva, vinske prijestolnice kontinentalnog dijela Hrvatske, u sjajnoj i opuštenoj atmosferi, prvo se kušalo pjenušac Maximo brut od 100 % graševine, a onda međunarodno nagrađivana bijela i crvena vina.

Maximo brut proizveden je klasičnom metodom i u njemu se nalazi sve ono što pjenušac mora imati – svježinu, ugodnu i nenametljivu sortnu aromatika, ali i nešto ozbiljniji izričaj i snažnije tijelo koje mu daje karakter. Graševina je apsolutni brend vinarije i uskoro će proslaviti 100-godišnjicu ‘razotkrivanja’ potencijala sorte, od koje se godišnje proizvodi pet milijuna litara vina. Vinarija Kutjevo s graševinom može pa gotovo sve. Dovoljno govori podatak kako su iskusni u proizvodnji svježih laganijih graševina, kompleksnijih i odležanijih, predikatnih te ledenih vina, a ako imate želju u vinariji Kutjevo možete zatražiti i arhivsku graševinu (iz primjerice 1963).

Nakon pjenušca degustacija se nastavila uz vrhunski Chardonnay 2018 koje pokazuje kako vinarija Kutjevo ima pod kontrolom i segment proizvodnje visokokvalitetnih vina od internacionalnih sorti. Karakteristično je svjež, ali dovoljno karakteran i aromatskim profilom ugodno ispunjen. Iduća je bila Graševina de Gotho berbe 2018., osvajačica zlata na nedavno održanom Mundus Vini Summer Tastingu u Neustadtu i tako potvrdila da je 2018. godina iz koje dolaze kompleksna bijela vina. Tu je i novi vizualni identitet u dominantnoj žutoj boji, a vino je bogatog tijela, dugog retrookusa, osjetne voćne aromatike. Dio fermentacije Graševine de Gotho odvio se u slavonskim bačvicama, pa se u vinu osjeti sasvim nježan dodir drveta u organoleptičkim senzacijama.

Iznenađenje večeri bilo je premijerno kušanje netom rekreiranog vina koje je izmamilo široke osmijehe i uzdahe. Bio je to Maximo Bianco 2018, kupaža kraljice graševine i traminca. To je polusuho vino sjajne svježine, koncentriranih, a suptilnih cvjetnih aroma, užitnog i dugog retrookusa i naprosto poziva na – još. Iznenađene WOW-ice nisu krile oduševljenje kupažom i nesvakidašnjim odabirom sorata u njoj.

Degustacija je završila uz vino bordoškog stila Maximo Nero 2016, nenadmašne voćne aromatike i srednje punog tijela, ugodne svježine i pitkosti. Maximo Nero je kupaža sorti cabernet sauvignon, merlot i syrah te dokazuje kako se u Kutjevu ne zaboravljaju niti crne sorte. Ulaganjem u nove barrique od slavonskog hrasta u Kutjevu pokazuju da žele eksperimentirati s različitim stilovima i paljenjima bačvica. U vinogradima se vrši pažljiva selekcija, urod se smanjuje kako bi crne sorte pokazale svoj puni potencijal. Očito, očekivanja su velika i žele se ponositi i tim vinskim segmentom.

Sanja Muzaferija, WOW predsjednica

‘Ako nas pitate, jesmo li se nakon ovoga susreta opet zaljubili u vino, njegovu različitost i sva njegova naličja odgovor je – da, naravno, jesmo. Itekako. I zato jedva čekamo još.

Još Kutjeva, još graševine, još nesvakidašnjih kupaža, još sličnih susreta i još najmanje osam narednih stoljeća proizvodnje visokokvalitetnih vinskih kapljica vina.

I, naravno, čekamo poziv na izlet u Kutjevo!’, poručuje prva WOW-ica Sanja Muzaferija.

P. R. / Foto: Marko Čolić


Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,