Lađama Savom kao nekad

U organizaciji Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije održan je 9. Edukativno-stručni skup lokalnih nastavnika biologije i geografije. Terenski dio skupa proveden je u suradnji s udrugom Savski lađari iz Rugvice, čiji članovi su omogućili nastavnicima jedinstven doživljaj – vožnju rijekom Savom u drvenim lađama te upoznavanje područja iz malo drugačije perspektive.‘Cilj skupa je terenskim obilaskom uz stručno vodstvo upoznati nastavnike sa zaštićenim područjima i dijelovima ekološke mreže Natura 2000 na području Zagrebačke županije. Tijekom skupa, nastavnici imaju priliku upoznati problematiku pojedinih zaštićenih područja ali i upoznati bogatstvo prirodne i kulturne baštine pojedinih dijelova Zagrebačke županije’, istaknula je ravnateljica JU Zeleni prsten, Martina Glasnović.

Nastavnici su upoznati s Natura 2000 područjima ‘Sava nizvodno od Hruščice’ i ‘Sava kod Hruščice’, ciljnim vrstama ptica i ostalim vrstama, kao i sa stanišnim tipovima. Također su saznali najvažnije informacije o izvornim i tradicijskim pasminama Zagrebačke županije – hrvatskom posavcu, turopoljskoj svinji, zagorskom puranu, posavskoj guski i posavskoj kukmastoj kokoši.

Terenski obilazak nastavljen je obilaskom Brodarnice u Oborovu te posjetom gospodarstvu Mate Butića u Preseki Oborovskoj, predsjednika Udruge uzgajivača posavskog konja Ivanić-Grad i jednog od rijetkih uzgajivača posavske guske u Hrvatskoj, kod kojeg su nastavnici mogli vidjeti konja hrvatskog posavca i posavsku gusku na ispaši. U društvenom domu u Preseki Oborovskoj prisutnima su se predstavili članovi udruge Savski lađari. Predsjednik udruge Boris Vrhovnik i član udruge Siniša Kušeković predstavili su ukratko povijest ovog kraja, kao i najvažnije aktivnosti koje provodi udruga, poput kulturno-gastronomske manifestacije Ribarsko-lađarske večeri, Savski dedeki – akcije darivanja djece iz općine, organiziranje ekološko-rekreativnih ekspedicija, edukacija djece i mladih o ekološkim vrijednostima rijeke Save i mnoge druge. Edukativno-stručni skup završen je predstavljanjem gastronomije rugvičkog kraja.

M. G.


Mreža Sava Parks: Ujedinjeni za Savu


Lijepa naša Sava: Sajam na Bundeku


Sava – susret kulture i prirode

Tagged: , , , , , , ,