Lawrence Norfolk: Od perača posuđa do pisca povijesnih romana

S priličnom dozom samoironije i poznatim nam britanskim humorom autor nekoliko vrlo uspješnih povijesnih romana, Lawrence Norfolk, u Zagrebu je predstavio svoju posljednju knjigu ‘Gozba Johna Saturnalla’ te otkrio neke zanimljive detalje iz vlastite biografije.
FSK_Lawrence NorfolkŠesti dan Festivala svjetske književnosti u Kinu Europa protekao je u znaku britanskog pisca Lawrencea Norfolka koji je, u dobi od 27 godina, svjetsku književnu slavu stekao prvijencem ‘Lemprièreov rječnik’ objavljenim 1991. godine u Londonu i prevedenom na 22 jezika (Fraktura, 2005.).

‘Priča na sedamsto stranica o mrtvom piscu rječnika i bez seksa? Naravno, takav roman morao je postati bestseler’, našalio se Lawrence Norfolk prisjećajući se svojih spisateljskih početaka i neočekivanog uspjeha koji je postigao ‘Lemprièreov rječnik’.

U vrijeme kada je tek razmišljao o pisanju, Norfolk se bavio raznim poslovima; većinom su to bili pomoćni poslovi u kuhinjama restorana, a radio je i kao perač posuđa. Kada se rodila ideja da postane pisac, kaže, nije ni pomišljao na to da bi jednoga dana mogao nešto i objaviti. No njegova djevojka mislila je drugačije te mu je savjetovala da potraži agenta. Uputivši se na Londonski sajam knjiga, Norfolk je stranicu teksta koji je napisao tutnuo u ruke agentici koju je tamo susreo, okrenuo se i uputio prema izlazu. Koji trenutak kasnije, agentica je potrčala za njim i uhvatila ga netom prije nego se izgubio u gomili te ga zamolila da joj napiše svoje ime, adresu i broj telefona.

‘Naime, bilo je to vrijeme prije interneta i mailova, i da sam toga dana otišao samo jedan korak dalje, danas ne bih bio pisac. Ako netko od vas ovdje razmišlja o tome da postane pisac, moj savjet je – hodajte polako’, kazao je Norfolk pred zagrebačkom publikom.

Lawrence Norfolk-Gozba-Johna-SaturnallaU razgovoru s Romanom Simićem Bodrožićem, Lawrence Norfolk predstavio je i svoje romane ‘Papin nosorog’ (objavljen je 1996.), ‘U liku vepra’ (Fraktura, 2008.) i ‘Gozba Johna Saturnalla’ (Fraktura, 2014.), koji su osvojili značajne književne nagrade, među njima su Somerset Maugham i Budapest Festival Prize, i prevedeni su na 24 jezika. Kroz lik glavnog junaka Johna Saturnalla, priče o hrani i kulinarskim običajima toga doba, u posljednjem romanu Norfolk se bavi turbulentnom poviješću Engleske 17. stoljeća.

‘U to vrijeme hrana je bila dobra’, a engleska kuhinja danas samo je loša kopija francuske kuhinje’, kazao je Norfolk i dodao kako je neke od recepata iz svoje knjige pokušao pripremiti no to mu, tvrdi, uglavnom nije polazilo za rukom.

Na sljedećoj tribini ‘Razotkrivanje’ u Dvorani Müller Kina Europa, gostovat će poznati izraelski pisac Sami Michael s kojim će razgovarati Seid Serdarević.

Renata Cisar / Foto: FSK


Pročitajte još: María Dueñas: Nisam imala iluziju da ću postati spisateljica , Francesca Melandri otvorila 2. Festival svjetske književnosti , Otvorenje Festivala svjetske književnosti , Crteži i slike prema književnim motivima


 

Tagged: , , , , , , , , , , ,