Liburnia Film Festival: Najbolji dokumentarac Knin-Zadar

Kratkometražni dokumentarac ‘Knin – Zadar’ o životu željezničkog skretničara, oca redateljice Melite Vrsaljko, najbolji je film po izboru žirija 21. Liburnia Film Festivala.

Publika je nagradila ‘El Shatt – nacrt za utopiju’ Ivana Ramljaka, a posebno priznanje žirija uručeno je Karli Crnčević za film ‘Divlje cvijeće’.

Filmski kritičar Nikola Strašek u svom je obrazloženju napisao: ‘Knin – Zadar Melite Vrsaljko film je bez viška, zaokružen, istovremeno bezvremenski jednostavan i univerzalan te kompleksan i posve koncentriran na ovdje i sada. Iz tog spoja prošlosti i sadašnjosti, trenutka i vječnosti, pokreta i paralize, progovara o poziciji ljudskoj na ovom svijetu sasvim precizno, nenametljivo i što nikako nije nevažno – opušteno i razigrano.’

Najboljim regionalnim filmom žiri je proglasio prvijenac Luke Karla Kauzlarića ‘Kantrida’. Balkan Documentary Centar iz Sofije osigurava autoru direktan ulaz na radionicu za razvoj dokumentarnog filma s njegovim sljedećim projektom te popust od 50% troškova kotizacije.

Stručne nagrade podijelila su dva filma koja su se bavila El Shattom – egipatskim logorom u kojem je tijekom 1943. i 1944. spas pronašlo više od 20.000 stanovnika Dalmacije i Dalmatinske zagore.

Ana Bilankov primila je nagradu za najbolju režiju filma ‘Dohvatiti sunce: El Shatt’, jer preciznošću režijskih postupaka te vizualnim i zvučnim rješenjima zamjenjuje konvencionalan dijalog i tekst, time uspostavljajući dosljedan i jasan narativ, priopćio je žiri.

Svi laureati primili su originalne statue kastavskog umjetnika Saše Jantoleka.

B. L. / Foto: LFF


Tagged: , , , , , , , , , ,