18 premijera na 21. Liburnia Film Festivalu

Najstariji festival dokumentarnog filma u Hrvatskoj i jedini koji prikazuje recentne hrvatske dokumentarce – Liburnia Film Festival – održat će se od 22. do 26. kolovoza na Ljetnoj pozornici i Villi Antonio u Opatiji u svom velikom, 21. izdanju.

Programski direktor festivala Oliver Sertić između više od 80 naslova odabrao je 20 filmova nastalih u 2022. i 2023. godini, od kojih će pet imati svjetsku, a četiri hrvatsku premijeru. Uz natjecateljski program, izvan konkurencije gledat ćemo i pet filmova nastalih u produkciji suorganizatora festivala, produkcijske kuće Restart. Na Ljetnoj pozornici, izvan konkurencije, bit će ove godine prikazana i tri posebna naslova. Polusatni dokumentarac ‘Ovako živi jet set’ Sunčice Ane Veldić posvećen je dragom prijatelju, kolegi, montažeru i dizajneru zvuka Martinu Semenčiću, koji nas je prerano napustio u siječnju. LFF-u partnerski beogradski festival Beldocs predstavit će svog pobjednika Srpskog takmičarskog programa ‘Vodič za obalska utvrđenja’ Tijane Petrović, a festival zatvara premijerna projekcija najnovijeg filma Silvija Mirošničenka ‘Obalno šetalište’ snimanog u Opatiji i okolici. Festival i ove godine u Villi Antonio prikazuje izbor filmova autora i autorica rođenih na goranskom, istarskom ili primorskom području u sve popularnijem programu – Regionale.

LFF kao i uvijek donosi naslove nadolazećih, ali i već renomiranih redateljica i redatelja, pa u konkurenciji premijerno gledamo film Pere Kvesića ‘Kuća na Kraljevcu’, zatim ‘Horror Vacui’ Borisa Poljaka, ‘El Shatt – Nacrt za utopiju’ Ivana Ramljaka, ‘Ingresso Animali Vivi’ suvremenog umjetnika Igora Grubića, te film glumca i redatelja Damira Markovine koji dolazi s filmom ‘Dezerteri’.

Igor Galo snimio je iznimnu cjelovečernju posvetu pulskom festivalu nazvanu ‘1991. adio Jugo, film, adio jugoslovenski filmski festival, adio Jugoslavija…. vidimo se u sljedećem ratu’, a nakon premijere u Beogradu, ovo će mu biti prvo hrvatsko festivalsko prikazivanje.

Među filmovima autora mlađe generacije valja istaknuti svjetske premijere kratkih doksa ‘Tamna komora’ Marinka Marinkića, ‘Glupane, glupi’ Andrije Tomića, ‘Kantrida’ Luke Karla Kauzlarića i ‘Veliki mul’ Sanje Prodan, ali i minijaturu sanvičentskog performera Frane Pekice ‘Akcija’. U konkurenciju su odabrani i kratki dokumentarci, sjetni ‘Knin – Zadar’ Melite Vrsaljko, intimni ‘Divlje cvijeće’ Karle Crnčević, nabrijani ‘Pero’ Sare Alavanić te začudni ‘Dohvati sunce: El Shatt’ poznate vizualne umjetnice s berlinskom adresom, Ane Bilankov.

Mlade snage predstavljaju i Ivan Grgur koji je kreativno oslikao dramaturga i pisca Espija Tomičića (Espi) te Filip Zadro u intergeneracijskoj minijaturi ‘Dragi Filipe’, dok se grupa autora (Karla Mesek, Sebastijan Borovčak, Klara Šoštarić, Petar Vukičević) u filmu ‘Terra Magica’ bavila Istrom.

Konkurenciju završavaju srednjometražne koprodukcije: nizozemsko-hrvatski ‘Prizori s mojim ocem’ Biserke Šuran i ‘Liberland’ talijanske redateljice Isabella Rinaldi, koja je duhovito portretirala  samoproglašenu novu državu na dunavskoj adi na granici Hrvatske i Srbije (belgijsko-hrvatsko-latvijsko-norveška koprodukcija).

Filmovi su u konkurenciji za osam nagrada: za najbolji film, najbolji regionalni film, najbolju režiju, montažu, kameru i dizajn zvuka, nagradu kritičara Dragan Rubeša te nagradu publike. O njima će odlučivati peteročlani međunarodni žiri koji čine Kumjana Novakova, Vanja Kovačević, Dinka Radonić, Iva Ivan i Davor Sanvincenti. O nagradi kritičara Dragan Rubeša’ odlučivat će Nikola Strašek.

Restart donosi dugometražne filmove ‘Snajka: Dnevnik očekivanja’ Tee Vidović Dalipi koji je nastajao punih deset godina. Tu je i rumunjsko-hrvatsko-katarsko-iranska koprodukcija ‘Između revolucija’ Vlada Petrija te kratkometražni film ‘Valerija’ Sare Jurinčić. Publika će vidjeti i filmove nastaea na Restartovoj Školi dokumentarnog filma, ‘Korijen’ Dore Fodor i ‘U potrazi (Jedna noć u Zagrebu)’ Matee Jocić.

U programu Regionale su pak ‘Dnevni boravak’ Maje Ležaje, ‘Dom za zauvijek’ Mirte Matije i Gorana Zaborca, ‘Health90’ Petre Mrše, ‘Jumping Stones’ Virginie Rithrath te ‘Matić poljana – Život ili smrt’ Rasima Karalića’.

H. G. / Foto. LFF


Tagged: , , , , , , , , , ,