Tvornice radnicima najbolji na Liburnia Film Festivalu

Proglašenjem najboljih filmova festivala, na maloj Ljetnoj pozornici u Opatiji, završen je 19. Liburnia Film Festival, festival hrvatskog dokumentarnog filma. Publika je najvišom ocjenom ocijenila film ‘Jedna od nas’ redatelja Đure Gavrana, a žiri je najboljim ocijenio dokumentarac ‘Tvornice radnicima’ Srđana Kovačevića.Posebno priznanje dodijeljeno je Josipu Lukiću za film ‘Bijeli Božić’, a najbolji je regionalni film ‘Martin Torpedo’ Tonija Jelenića. Filmski program završen je svjetskom premijerom filma ‘Enrico Marotti: ovo je moj plov’ Relje Dušeka.

Žiri, povjesničarka umjetnosti i kustosica Branka Benčić, montažer i redatelj Vladimir Gojun, redatelj i umjetnički direktor festivala Beldocs Marko Grba Singh, distributer i redatelj Szabolcs Szyrony te kritičarka Višnja Vukašinović, najboljim filmom 19. Liburnia Film Festivala je proglasio film ‘Tvornice radnicima’ Srđana Kovačevića (Fade In, 2021). Želja žirija bila je prenijeti poruku o mogućnostima društvene imaginacije koja se u filmu nudi kao studija slučaja koja ukazuje na potencijal društvenih transformacija u tenzijama prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, ali i mogućnosti i nemogućnosti emancipacije.

Publika 19. Liburnia Film Festivala koja je, unatoč pandemiji, vjerno dolazila svake večeri i glasala za filmove u konkurenciji, najvišom ocjenom – 4,78 – ocijenila je film Đure Gavrana ‘Jedna od nas’. Autore najboljeg filma prema izboru žirija i publike organizator, Udruga Liburnia Film Festival, nagrađuju novčanom nagradom od 1000 eura a Restart izradom DCP-a.

Posebnim priznanjem, zbog intimističkog portreta bijelog muškarca u poziciji nemoći i angažiranog vapaja u kojem se stereotipi hrvatstva rasprskavaju poput vatrometa koji za sobom ostavlja tek pepeo letargiju, žiri je nagradio film ‘Bijeli Božić’ Josipa Lukića (ADU Zagreb, 2020).

Za najbolju režiju nagrađen je Ivan Ramljak redatelj filma ‘O jednoj mladosti’ koji kroz kroniku života i smrti svog prijatelja, publiku na hrabar i jedinstven način vraća u prošlost, čuvajući je od zaborava. Autor filma ima direktan ulaz na radionicu Ex Oriente Film koju osigurava Institut dokumentarnog filma – IDF iz Praga.

Liburnia Film Festival prvi je hrvatski filmski festival posvećen isključivo dokumentarnom filmu i jedini je festival koji u svom programu prikazuje samo domaće dokumentarce nastale u protekloj godini. Tijekom pet festivalskih dana u Opatiji su prikazana 44 dokumentarna hrvatska filma, od čega 22 u natjecateljskom programu te isto toliko u popratnom.

B. P. / Foto: Tanja Kanazir


Tagged: , , , , , , , , ,