Lisinski: Ima neka tajna veza – Made in Sarajevo

Glazbeni spektakl ‘Ima neka tajna veza – Made in Sarajevo’, održan je premijerno u dvorani Lisinski u uz pratnju Zagrebačke filharmonije.

Hitovi kao što su ‘Gori vatra’, ‘Da sam ja netko’,’ Ima neka tajna veza’, ‘Sarajevo, ljubavi moja’, ‘Sve će to mila moja…’, ‘Lejla’, ‘Denny’, ‘Sanjam’, ‘Plima’, ‘Good Bye Teens’, ‘Dirlija’, ‘Zenica blues’, ‘Sve smo mogli mi’, ‘Jel’ Sarajevo gdje nekad bilo’, vratilo ljubitelje popa i rock u dane kada je Sarajevo bilo regionalni glazbeni centar s imenima kao što su Indexi, Bijelo dugme, Zdravko Čolić, Kemal Monteno, Seid Memić Vajta, Dino Merlin, Hari Mata Hari, Plavi orkestar, Crvena jabuka, Zabranjeno pušenje, Teška industrija, Valentino…

‘Maštao sam već neko vrijeme o takvom projektu na ovim prostorima, u svijetu je to odavno popularno. Naišao sam na plodno tlo kada sam razgovarao s ravnateljem Zagrebačke filharmonije Mirkom Bochom i tako smo odlučili napraviti spektakl s najvećim hitovima do devedesetih sarajevske pop rock škole uz pratnju filharmonije’, rekao je autor i idejni tvorac projekta, producent Tomislav Kašljević, te otkrio kako je najteže od svega bilo napraviti selekciju: ‘Sve se moralo svesti samo na dvadesetak pjesama, a ima najmanje stotinu pjesama koje su obilježile taj period.

‘Živjeti u Sarajevu je značilo odrastati u isto vrijeme uz Štrausovog Zarathustru, grupu Gang of Four, Clash,
popularnu i izvornu narodnu muziku, jazz, Celentana, Princea, dalmatinske klape… Tako da se u autorskom izrazu kod većine sarajevskih skladatelja osjeti taj eklekticizam, odnosno specifičnost podneblja i sredine u kojoj smo odrastali. A odrastali smo uz progresivnost i umjetničku dekadenciju Zapada, opojni miris mističnog Orijenta, ponekad slatku patetičnost Sjevera, topli zrak Mediterana. Zapravo, ako živiš u Sarajevu, stvoriš u sebi jednu vrstu glazbene tolerancije’, rekao je Saša Lošić Loša, frontman Plavnog orkestra.

‘Danas kada je Sarajevski i BiH pop i rock’n’roll doživio preko 50 godina, i sam je, sa svojim specifičnim, unikatnim autorskim pečatom na neki način prešao u kategoriju klasične muzike. Ideja da se djela pop i rock forme Made in Sarajevo orkestriraju i udruže s filharmonijskim orkestrom poklanja sarajevskom pop rocku sjaj vječnosti. Jer, umjetnička djela stvaraju pravila, pravila ne čine umjetnička djela’, zaključio je Loša.

Aranžmane pjesama, osim Nikše Bratoša, napravili su Ranko Rihtman i Josip Cvitanović, koji su i dirigirali. Vokalni izvođači bili su Maya Sar, Aida Mušanović Arsić, Nermin Puškar, Ivan Jelić i Adi Šoše.

Maya Sar poznata je bosanskohercegovačka kantautorica koja je predstavljala svoju zemlju na
Eurosongu 2012. godine s pjesmom ‘Korake ti znam’. Aida Mušanović Arsić, pijanistica i vokalna solistica, dospjela je u fokus javnosti kada je za vrijeme pandemije koronavirusa putem društvenih mreža izvela čuvenu pjesmu britanske grupe Queen ‘The Show Must Go On’.

Nermin Puškar je također etablirani bosanskohercegovački rock pjevač i kompozitor, koji je karijeru započeo u bendu Krug. Ivan Jelić je uspješan glazbenik koji je posljednjih godina zapažen zbog uspješnih i ambicioznih projekata, gostovanja i suradnji, a Adi Šoše je muzičar koji je stupio na scenu sudjelovanjem u kultnom projektu HRT-a ‘A strana’.

‘Nama ova crossover forma nije novost, radimo to već šest godina i to otvara vrata novoj publici, a i nama je to poticaj za budućnost. Ima neka tajna veza za sve ljude, a danas nama više nego ikad treba čovjek, čovjek koji se izgubio u ovoj koroni’, rekao je Mirko Boch, ravnatelj Zagrebačke filharmonije.

M. T. / Video: FAMATagged: , , , , , , , , ,