Ljubljana: Slovenski dobitnici Decantera

Vinska škola Belvin u hotelu Slon u Ljubljani organizirala je 8. međunarodni salon prestižnih vina ‘Decanterjevi nagrajenci’, predstavljajući dobitnike nagrada na Decanterovu ocjenjivanju vina u Londonu.

Na Salonu je sudjelovalo ukupno 36 vinara iz Slovenije i Hrvatske (samo tri – Matočec, Kozlović i Vislander), a više od 300 posjetitelja imalo je jedinstvenu priliku kušati nagrađivana vina te uživo upoznati vinare, ali i Decanterove ocjenjivače.

Svrha je manifestacije predstaviti slovenskoj i inozemnoj javnosti vina koja imaju međunarodno certificiranu kvalitetu dobivenu na najvažnijem svjetskom ocjenjivanju vina.

Aleksandra Pivec, ex ministrica poljoprivrede, sada je vinarka

‘Decanterove ocjene svake godine unose svojevrsni pozitivni nemir i radoznalost među slovenskim vinarima, vinskim profesionalcima i ljubiteljima vina. Drago nam je što možemo dio Decanterove priče izravno prenijeti publici’, kaže Robert Gorjak, jedan od vodećih slovenskih vinskih profesionalaca, direktor škole Belvin, Decanterov ocjenjivač i organizator ovog Salona.

‘I ove smo godine uspjeli okupiti vinare i ljubitelje vina, to je naša misija.’

Posjetitelji, među kojima su bili i brojni vinski kritičari iz inozemstva, mogli su kušati vina etabliranih vinara, ali i onih koji se tek probijaju.

Kvaliteta je sve veća, krug kvalitetnih igrača sve širi i Decanter to primjećuje.

Carolina Gilbey, engleski vinski stručnjak s titulom master of wine, najvećoj mogućoj u vinskom svijetu, kaže: ‘Salon Decanter’s Winners iznimno je iskustvo koje svim posjetiteljima omogućuje da vinu dodaju lice, a nama ocjenjivačima daje priliku upoznati vinare i osobno im čestitati. A svi vinari koji su među Decanterovim dobitnicima zaslužuju veliki pljesak!’

Olivia Mason, voditeljica marketinga DWWA (Decanter World Wine Awards) izjavila je: ‘Ovogodišnje natjecanje bilo je najveće ikada, ističući prekrasna vina iz cijelog svijeta koja se natječu za medalje i globalna priznanja. Čestitam Sloveniji i regiji!’

Hrvatski vinar Marijan Matočec i Mario Meštrović, Decanterov ocjenjivač s asistenticom Ivonom Vučaj

Darrel Joseph, vinski kritičar i Decanterov ocjenjivač, nije krio zadovoljstvo: ‘Oduševljen sam što sam ovdje, Slovenija je izuzetna vinska zemlja, ima svoj karakter. Drago mi je što na današnjem Salonu možemo upoznati autore vina. Ovo je jedini način da stvarno upoznamo priče iza boce.’

Najviše pažnje privukla je vinarija Ščurek, koja je dobila platinastu medalju za pjenušac.

Inače, slovenski vinari su osvojili sedam zlatnih medalja te još 70 srebrnih i 118 brončanih.

Na Decanterovo ocjenjivanje prijavljeno je rekordnih 18.244 vina iz 54 zemlje.

Ove godine sudjelovao je najveći broj vina u povijesti Decantera što govori o vjerodostojnosti natjecanja, kao i njegovu širem značaju za vinarstvo i gospodarstvo.

M. T. / Foto: Nihad Đozić


Tagged: , , , , , , , , , ,