Margarethe von Trotta gošća Filozofskog teatra

Nova gošća Filozofskoga teatra u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu, 29. svibnja, kultna je njemačka filmska redateljica i scenaristica Margarethe von Trotta. Nazivaju je ‘vodećom feminističkom redateljicom na svijetu’ koja je svoj rad posvetila filmovima o velikim ženama, od Rose Luxemburg do Hannah Arendt.Margarethe von TrottaIz rodnoga Berlina, preselila se u Pariz, gdje je radila za različite filmske kolektive surađujući na scenarijima, a bila je i suredateljica kratkometražnih filmova. Nakon povratka u Zapadnu Njemačku početkom 1960-tih, studirala je umjetnost, germanistiku i romanske jezike te pohađala tečajeve glume. Glumila je u filmovima Fassbindera i Schlöndorffa, a kada je u Parizu otkrila filmove Ingmara Bergmana i filmove francuskoga Novog vala i sama se odlučila okušati kao redateljica.

Premda se njezini filmovi uglavnom bave odnosom žena i muškaraca, pri čemu Trotta uvijek iznova stvara novu reprezentaciju žena na filmu, sama odbija etiketu da radi ‘ženske filmove’. Kaže da se zahvaljujući Bergmanovim filmovima ‘zaljubila’ u filmski medij i mogućnosti reprezentacije unutarnjih psihičkih svjetova.

U suradnji s Hrvatskim filmskim savezom i kinom Tuškanac, u danima njezina boravka u Zagrebu, publika će imati priliku pogledati četiri ostvarenja: ‘Rosa Luxemburg’ (1986.), ‘Izgubljena čast Katharine Blum’ (1975., koji je surežirala s Volkerom Schlöndorffom), ‘Olovno vrijeme’ (1981.) i ‘Hannah Arendt’ (2012.).

I. S.


Terry Eagleton
Filozofski teatar: Terry Eagleton na 400. obljetnicu smrti Shakespearea
Tagged: , , , , , , , , , , ,