Maroje Mihovilović: Knjiga o kolačima omame Vilme

U blagdanskom ozračju zagrebačkog hotela Esplanade, s puno šarma i izvrsnih kolača chefice Ane Grgić i njezina slastičarskog tima, pripremljenih po izvornim receptima Vilme Vukelić, promovirana je knjiga Maroja Mihovilovića ‘Kolači moje omame Vilme’ u izdanju Profila. Podnaslov knjige ‘Slatki okusi Austro-Ugarske’ uvodi nas u slatku povijest mitteleuropske kulture stola i duha vremena.Desetljećima zaboravljena bilježnica omame uglednog novinara i publicista Maroja Mihovilovića gotovo slučajno, a zahvaljujući uredniku knjige Željku Žuteliji, izrasla je u knjigu o kolačima koji svakom nepcu iznova pružaju onu poznatu radost i ugodu, a istovremeno podsjećaju na duh vremena u kojem su živjeli naše bake i djedovi. ‘Kolači omame Vilme’ ekskluzivno su predstavljeni novinarima i uzvanicima.

Prekrasna suradnja s hotelom Esplanade dogodila se sasvim slučajno. Sve je započelo kada je autor knjige pronašao bilježnicu zapisa i bilješki voljene bake Vilme, staru gotovo stotinu godina. Omama Vilma bila je književnica, puno je vremena provodila u kuhinji, a unuci su je obožavali iz mnogo razloga; naučila ih je svemu i svačemu, pričala im je priče. No, ono što ih je najviše veselilo, kao i svako dijete, bili su njezini kolači poput slasnih pita, štrudli, šnenokli, išler tortica i drugih slastica. Oštećenu i djelomično nečitljivu bilježnicu recepata urednik knjige i Esplanadin dugogodišnji prijatelj Željko Žutelija pokazao je chefici kuhinje Ani Grgić, koja je sa svojim timom vrsnih slastičara prihvatila izazov te pažljivo rekonstruirala i oživjela te recepte i slastice.

Omama Vilma Vukelić

‘U ovim koricama nalazi se blago – i riječi i okusa i mirisa punih fotografija Berislave Picek’, istaknula je na početku druženja uz knjigu i kolače Sanda Sokol, PR i marketing menadžerica Esplanade. ‘Zahvaljujući Maroju Mihoviloviću i Profilovu sjajnom izdanju, a uz nagovor Željka Žutelije koji je čvrsto vjerovao da jedino slastičarski tim hotela Esplanade na čelu sa cheficom Anom Grgić može ispeći kolače omame Vilme, oživljen je duh jednog osebujnog vremena, građanske kulture i kulinarske i slastičarske tradicije kojoj i mi pripadamo. O svemu tome svakako svjedoči i markantna povijest hotela Esplanade i upravo to je bio neodoljiv izazov za naš tim’, naglasila je Sanda Sokol.

O užicima koje knjiga ‘Kolači moje omame Vilme’ nudi, a riječ je o sjajnom vremeplovu sastavljenom od riječi, fotografija i konačno autentičnih okusa slastica nepcu tako dragih, govorili su autor Maroje Mihovilović, chefica Ana Grgić i urednik Profilova izdanja Željko Žutelija.

Oživljena tradicija
U ovoj su knjizi predstavljeni slatki okusi jednog davnog, zaboravljenog vremena, iznova otkriveni u slučajno sačuvanoj i dijelom oštećenoj kuharskoj bilježnici moje omame. Vilma Vukelić, rođena Miskolczy, bila je književnica, prevoditeljica, intelektualka, supruga i majka četvero djece, stroga domaćica i vrsna kuharica. Napisala je osam romana, memoare i pjesme, ali ostavila i bilježnicu – odmah je bilo jasno da je riječ o kulinarskoj i kulturološkoj dragocjenosti, obilježju vremena u kojemu je, potkraj 19. stoljeća, u kuhinji kuće obitelji Miskolczy u Osijeku, naučila pripremati izvrsne kolače srednjoeuropskog slastičarskog stila. Recepti iz te bilježnice oživljeni su u vrhunskoj hrvatskoj slastičarnici zagrebačkog hotela Esplanade i predstavljeni u ovoj knjizi.
(Maroje Mihovilović)

Maroje Mihovilović rođen je 1945. u Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je povijest i anglistiku. Novinarstvom se počeo baviti 1968., kao suradnik u Studentskom listu. Od 1974. zaposlen je u Večernjem listu, a od 1975. do 1991. bio je stalni suradnik i urednik u magazinu Start. Od 1989. do 2005. stalni je vanjskopolitički komentator ljubljanskog dnevnog lista Dnevnik, a od 1993. do 2007. stalni izvjestitelj britanske radiopostaje BBC iz Zagreba. Jedan je od osnivača tjednika Nacional 1995., u kojemu je bio urednik do 2011., a 2007. jedan od osnivača Visoke novinarske škole. Od 2012. urednik je u izdavačkoj kući Profil u kojoj je uredio pedesetak knjiga. Autor je knjiga ‘Stravični poligon – Indokina’ (1987.), ‘Profesionalni novinar’ (2007.) i ‘Mi djeca Solferina’ (2017.) u kojoj je potanko istražio i opisao dramatičnu povijest članova svoje obitelji tijekom dvaju stoljeća na četiri kontinenta.

Maroje Mihovilović, Ana Grgić i Željko Žutelija

Ana Grgić, mlada ali iskusna chefica radi, u Esplanadi 20 godina. Već je gotovo sedam godina na čelu kuhinje Zinfandel’sa, jednog od najboljih restorana u Hrvatskoj, šarmantnog francuskog Le Bistroa te Esplanade Cateringa. Ana slijedi tradiciju Esplanadine kuhinje prateći pritom svjetske trendove u vrhunskoj gastronomiji. Njezini inovativni, kreativni i maštoviti jelovnici posljednjih godina zadivili su brojne goste i poznate osobe iz svijeta estrade te članove kraljevskih obitelji poput švedskog kralja i kraljice, japanskog princa i princeze, princa Saudijske Arabije, kraljevskog para iz Danske te mnogih drugih koji nisu ostali ravnodušni na Aninu domišljatost u pripremi jela. Ana je primila niz priznanja za osobnost, izvrsnost i stil kuhanja. Prestižne publikacije nominirale su je za ženu godine i osobu godine, a njezin je rižot 2013. i 2016. godine u poznatom vodiču Guida Gallo uvršten među 101 najbolji rižot u svijetu. Anin stil pripreme jela i njezina osobnost doveli su je do sudjelovanja u poznatoj kulinarskoj televizijskoj emisiji ‘Celebrity MasterChef’ u ulozi članice žirija. Uz to, Ana ponosno nosi titulu ambasadorice projekta ‘Fish Forward’ u Hrvatskoj u inicijativi WWF-a (Svjetska organizacija za zaštitu prirode) kako bi svojim primjerom utjecala na svijest potrošača o globalnim ekološkim i socijalnim posljedicama potrošnje proizvoda iz ribarstva. Ana je proglašena i za Velikog kuhara sutrašnjice po izboru Gault & Millaut vodiča s posebnim naglaskom na poštivanje sezone i kvalitete namirnica te konzistentna i pažljivo dorađena jela. Ove godine osvojila je titulu Chef Rôtisseur u prestižnom internacionalnom gastronomskom društvu Chaîne des Rôtisseurs, čija je svrha povezati entuzijaste i profesionalce iz svijeta gastronomije.

S. S. / Foto: Berislava Picek i Samir Cerić KovačevićTagged: , , , , , , , , ,