Martina Filjak na otvorenju 42. Samoborske glazbene jeseni

Upečatljiv nastup pijanistice Martine Filjak označio je početak 42. izdanja Samoborske glazbene jeseni. Svojom izvedbom i interpretacijom djela Haydna, Bacha i Liszta ova višestruko nagrađivana umjetnica ostavila je snažan dojam koji će samoborska i televizijska publika zasigurno dugo pamtiti.Tako su početak koncerta obilježile Varijacije u f-molu, Hob XVII:6 Josepha Haydna, a slijedile su dvije skladbe Johanna Sebastiana Bacha – Toccata i fuga u d-molu, BWV 565 (obr. F. Busoni) te Preludij i fuga u a-molu, BWV 543 (obr. F. Liszt). Za drugi dio koncerta Martina Filjak odabrala je tri skladbe Franza Liszta Deux Legendes S.175, Reminiscences de Lucia di Lammermoor di Donizetti S.397 te Grande paraphrase de la Marche pour le Sultan Abdul Medjid-Khan S. 403. Dugotrajan pljesak publike bio je dokaz maestralne izvedbe.

Festival je u župnoj crkvi svete Anastazije proglasila otvorenim pomoćnica ministrice kulture Iva Hraste Sočo, koja je tom prigodom naglasila da Samoborska glazbena jesen nastavlja put otkrivanja kreativnog i umjetničkog potencijala hrvatske glazbene kulture u neprekinutom dijalogu između suvremenosti i prošlih epoha, između različitih naraštaja i različitih stilova interpretacija. Jesen je poznata upravo po svojoj repertoarnoj raznolikosti, pozornosti koju posvećuje partiturama suvremenih hrvatskih skladatelja i skladateljskom pismu uopće, kvaliteti glazbenika te ustrajnosti u promociji mladih umjetnika. Takva platforma osigurala je samoborskom festivalu jasnu perspektivu razvoja te visoki status na nacionalnoj i međunarodnoj sceni, istaknula je Hraste Sočo.

Umjetnički ravnatelj Samoborske glazbene jeseni Srećko Bradić na otvorenju je rekao kako se 42 godine kontinuiteta čine velika i hvalevrijedna brojka i da se festival može pohvaliti s dva natjecanja koje je iznjedrio – natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić i skladateljsko natjecanje New Note, oba s međunarodnim predznakom. No, najveća vrijednost festivala je snažan poticaj mlađim ljudima da glazba postane njihov život i životno opredjeljenje, poručio je Bradić.

U nastavku festivala održava se Međunarodno natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić, a stručnom povjerenstvu i publici predstavit će se i šest mladih solista u borbi za dvije nagrade – za ukupni umjetnički dojam te najbolje izvedenu skladbu hrvatskog autora. Ove godine natječu se sopranistica Magdalena Bačanek, pijanistica Tonja Čuić, pijanist Ivan Vihor Krsnik Čohar, flautistica Marta Sesar, gitaristica Divna Šimatović i bariton Ivan Šimatović. Pobjednika ćemo saznati na svečanosti 3. listopada.

S. F.


Tagged: , , , , , , , , , ,