Maslinovo ulje Istra u Bruxellesu

Hrvatski i slovenski proizvođači u Bruxellesu su predstavili maslinovo ulje Istra koje je, nedavnom odlukom Europske komisije, zaštićeno oznakom izvornosti na razini Europske unije.Istra je ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiveno izravno iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima s ograničenih dijelova hrvatskog i slovenskog područja istarskog poluotoka.

Na degustaciji mogla su se kušati ulja istarskih maslinara Lene Puhar i Velimira Jurić iz Vodnjana te Ivana Ipše iz Livada. Posjetiteljima su ponuđena i maslinova ulja Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI) kao i maslinovo ulje Zadruge slovenskih proizvođača.

Domaćin degustacije, zastupnik Ivan Jakovčić (IDS/ALDE), istaknuo je da je zaštićena oznaka izvornosti za maslinovo ulje Istra kruna 25-godišnjeg rada istarskih maslinara i svih onih koji su podržavali razvoj maslinarstva.

‘Prije više od dva desetljeća imao sam hrabrosti reći da će, prema kvaliteti maslinovog ulja, Istra biti najbolja regija na svijetu. S ponosom danas mogu reći da već četiri godine za redom Istra nosi takvu titulu”, kazao je jakovčić i dodao: ‘To je veliko priznanje, na prvom mjestu, vrijednim istarskim maslinarima koji su napravili izuzetno cijenjen proizvod, maslinovo ulje, koje se poslužuje na dvorovima i u najboljim svjetskim restoranima. To je zajednički uspjeh svih onih koji su vjerovali u tu prelijepu istarsku priču.’

Smatra kako maslinarstvo u Istri ima sjajnu perspektivu ako ‘Ministarstvo poljoprivrede bude brzo rješavalo problem zapuštenog poljoprivrednog zemljišta koje je u državnom vlasništvu. Procedure predugo traju. Nadam se da će maslinari moći brže dolaziti do površina koje su im potrebne za sadnju novih maslina i za gradnju uljara. Ispune li se ti uvjeti tada će Istra kroz dulje razdoblje moći zadržati poziciju vodeće svjetske regije po kvaliteti maslinovog ulja’, zaključuje Jakovčić.

Nakon Istarskog pršuta, koji je registriran 2015. godine, ovo je drugi put da Hrvatska i Slovenija dijele zajedničku oznaku izvornosti ili zemljopisnog podrijetla nekog proizvoda.

Ž. K.

Tagged: , , , , , , , ,