Međunarodni dan bijelog štapa

Hrvatski savez slijepih obilježio je Međunarodni dan bijelog štapa gerilskom akcijom na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu.

U sklopu akcije, na staze vodilje ispred ulaza u Importanne centar postavila se prepreka s porukom ‘Ako ne vidimo, nismo nevidljivi’ kojom se stavlja naglasak na važnost samostalnog kretanja slijepih i slabovidnih osoba kao osnovnog preduvjeta za ravnopravno sudjelovanje u svim svakodnevnim aktivnostima, kao i za uključivanje u život zajednice.

Mobilnost kao preduvjet socijalnoj uključenosti slijepih osoba Međunarodni dan bijelog štapa u svijetu se od 1964. godine obilježava svakog 15. listopada.

Inicijativa za korištenje bijelog štapa kao zaštitnog znaka slijepih osoba u prometu pokrenuta je još 1930. godine, ali tek nakon Drugog svjetskog rata tzv. dugi bijeli štap počinje se primjenjivati kao pomagalo za kretanje slijepih osoba. U Republici Hrvatskoj Dan bijelog štapa obilježava se od 1996. godine.

Porukom ‘Ako ne vidimo, nismo nevidljivi’, javnosti se želi približiti činjenica da slijepe i slabovidne osobe imaju kapacitete i mogućnosti za samostalno kretanje prometnicama samo kada su njihove staze slobodne za prolaz te da svaki pojedinac može pridonijeti lakšem kretanju svojih sugrađana.

Slijep ne znači „manje vrijedan“

‘Iako je slogan naše akcije ‘Ako ne vidimo, nismo nevidljivi’, za mnoge to, nažalost, i dalje jesmo. Na Međunarodni dan bijelog štapa ponovno želimo istaknuti da bez razumijevanja specifičnosti oštećenja vida i spremnosti nadležnih institucija i društva u cjelini, da daju podršku ranjivim skupinama, nema ni inkluzivnog društva’, istaknuo je predsjednik Hrvatskog saveza slijepih Vojin Perić.

‘Jedino zajedništvom i uključivanjem ljudi različitih mogućnosti, s ograničenjima ali i potencijalima, možemo napredovati cjelovito i sveobuhvatno. S tim ciljem se ove godine intenzivno radilo na realizaciji sustavne i pravedne podrške osobama s invaliditetom kroz donošenje Zakona o inkluzivnom dodatku i Zakona o osobnoj asistenciji. Vjerujem i da ćemo osigurati razumijevanje i rješavanje problema vezanih uz angažman udruga osoba s invaliditetom u osiguranju socijalnih usluga koje pružaju umjesto države i koje su neophodne za dostojanstven život svakog čovjeka’, izjavila je izvršna direktorica Hrvatskog saveza slijepih Andreja Veljača.

Hrvatski savez slijepih kroz razne projekte već godinama pridonosi promicanju jednakih mogućnosti i afirmaciji slijepih osoba u Hrvatskoj. Njihova vizija je, ističu, društvo u kojem slijep neće značiti „manje vrijedan“, već samo „različit“.

B.K. / Foto: promo


Hrvatski savez slijepih: Složno po vještine


Tagged: , , , , , ,