Milas: Vina s čvrstim autorskim pečatom

U Zagrebu je u HKD-u Napredak predstavljena hercegovačka vinarija Milas iz Humca, nedaleko Ljubuškog. Nazočni su bili vlasnik Zdenko Milas i njegov sin Tomislav.Sommelier Tomislav Jakopović, ozarena lica, govoreći uvodno o vinima, rekao je: ‘Sretan sam da sam imao priliku probati i danas predstaviti ova izvanredna vina. Milas koji je temeljit u životu, pa i u proizvodnji vina, prije svega je napravio pravilan odabir sorti – žilavka, blatina, trnjak – a onda od ovih sorti iz tog terroira napravio sjajna vina.’

Opći je zaključak da Milas u proizvodnji i plasmanu svojih vina ide s čvrstim uvjerenjem da ona ne mogu na tržište dok nisu u punoj formi. Izuzetak je na ovom predstavljanju bio Trnjak barrique 2017 koji još nije u prodaji i odležat će najmanje godinu dana. Vinar ga je donio na inicijativu organizatora Vjekoslava Madunića da se vidi u kakvom je stanju danas i da se može komentirati tu zahvalnu sortu, koja će vrlo brzo kod vinara iz toga kraja biti količinski i kvalitativno u vrhu.O Žilavki iz 2018. govorilo se s najboljim epitetima. Nenad Trifunović, poznatiji kao bloger Vinopija, naglasio je: ‘Ova Žilavka ima prodornost, osjeća se jačina vinograda tj. loza koje su sađene 1955. i dosađene 2004. godine. Ovo je možda i najbolja žilavka koju sam probao do sada, a vjerujte mi probao sam ih puno u životu.’

Milas nas je izvijestio da su bobice bile 24 sata u hladnom vinifikatoru, a Jakopović dodao ocjenu vina čvrstog na nosu sa slojevitim mirisima, preciznog, bez zamjerke na nepcu, mineralno/slano. Cijena ovoga vina je 130 kuna.

 

Za Žilavku 2016, inače dvostruku pobjednicu na Sabatinama u Primoštenu 2017. i Malom Lošinju 2018., rečeno je da je sada na vrhuncu, moćno vino, pokazuje raskoš i slojevitost. Trifunović je istaknuo: ‘Oko sadašnjega vrhunca rekao bih da je to individualni afinitet, možda je sada na vrhuncu a nekome će za koju godinu biti još bolje.’ Većina se složila da ovo vino, koje također košta 130 kuna, zaslužuje svu pozornost i nije slučajna dvostruka šampionska titula na cijenjenoj Sabatini.

Blatina 2015. (s 10% trnjka i 10% alicante bouscheta) odlične je svježine, aromatski voćno, brojnih zrelih tanina, elegantno, zavodljive arome, ima dužinu i ozbiljnost. Cijena 70 kuna.

Blatina reserve 2012 s 14.5% alkohola izvrsno pokazuje ekspresiju terroira. Alkohol savršeno uklopljen, ljupko na nosu. Super zreli tanini, puno slasti, pikantno. Skladno, nema rubova, nigdje ne iskače. S vremenom će sigurno još rasti. Vinar nam je otkrio da je tu suhi ekstrakt bio 37, a ovo i sva druga vina u barrique zriju u francuskim bačvama Seguin Moreau. Postavilo se i pitanje treba li ići prema osnovnoj ekspresiji sorte ili dozvoliti da u bačvi dobije i dodatne vrijednosti, dužinu vremena. Cijena vina je 260 kuna.

Zdenko Milas otkriva: ‘Te je godine bilo dana s čak 40 stupnjeva u hladu, a mi smo je uspjeli sačuvati ostavljajući krov od lišća da je zaštiti od sunca. Inače, 1882. Austrougarska je formirala prvu vinariju u BiH, upravo u Ljubuškom, a nakon što se detaljno ispitalo tlo, počelo se sa školovanjem ljudi za vinogradarstvo. Dogodine slavimo 140 godišnjicu.’

Za Trnjak barrique 2017 s 14.5% alkohola već je spomenuto da još nije spreman za van. Naravno, ima zelenih tanina, ali i dobrih odlika ove sorte. Milas konstatira da je trnjak poput divljeg konja, treba ga znati ukrotiti. Intenzivno se osjeća miris zelenog oraha i pokošene trave, a u okusu se osjeća nešto zrelosti, ali i nedozreli tanini koji su došli iz bačve.Merlot barrique 2013. (u vinu ima i 10% cabernet sauvignona) vino je puno strasti i slasti. Opet se u diskusiju uključio Trifunović: ‘Ovdje je vino tek ušlo u zrelu fazu. Ako si posvećen podneblju, tradiciji onda ćeš uvijek napraviti odlično vino kao ovaj merlot’. Na to se nadovezao Milas: ‘Naši merloti imaju stalno 110 eksla, samo je naša odluka kada ćemo ga brati. Svih proteklih godina nije nas neugodno iznenadio’. Jakopović je na to dodao: ‘Od mirisa do okusa vrlo skladno, bez rubova, suze na čaši, visoki alkoholi ne smetaju. Brdo tanina koji ne smetaju nego doprinose dubini i širini vina’.

Vinoljupka s istoimenog bloga Irena Lučić izrekla je svoje dojmove: ‘Vina imaju izuzetne kvalitete i osjeća se ta energija Milasove nenametljivosti, skromnosti’, na što je on odgovorio: ‘Gospođa Lučić je pogodila u samu srž mojih motiva, poštivanje starine, tradicije i biti pošten prema kupcu’.

Merlot reserve 2011 dvostruki je pobjednik Sabatine Neum 2016. i Primošten 2017. Ovaj Merlot je prva berba iz vinograda zasađenog 2008. godine. Trsovi rastu na tlu sitnije granulacije kamena, pa bi se moglo reći da vino ima kameno-zemljanu notu ovoga područja. U zemlji je dosta vapnenca i sitnog kremena. I ovdje ima oko 10% cabernet sauvignona što ga obogaćuje i daje dodatnu kiselinu. Vinski znalac Ivan Dropuljić interesirao se koji su kvasci upotrijebljeni na što je vinar odgovorio kako je upotrijebljen divlji kvasac erbsloeh kojeg je značajka da ne mijenja sortu, tj. da je neutralan.

‘Imamo i navodnjavanje, ali ga zadnje tri godine ne koristimo. Navodnjavamo najmlađe, one do tri godine’, objasnio je svoju metodologiju vinar Milas. Cijena ovog Merlota je 300 kuna, a na diskusiju u dvorani o visini ili, pak, podcijenjenosti vinar je odgovorio kako bi najradije da ga nitko ne kupuje nego da ostane njemu! Završno, Milas je okupljene pozdravio riječima: ‘Moram raditi na način da to bude na ponos svih nas i tradicija je vječna inspiracija’.Zdenko Milas je pravnik po struci a, kako sam kaže, zna dobro gledati i upijati znanja o vinogradarstvu i vinarstvu. Eklektik, pozitivni, po prirodi, predsjednik je Udruge vinogradara i vinara Ljubuškog. Udruga je uspjela šestorici vinara ishoditi koncesiju na 40 hektara, a Milasi će dogodine ujesen zasaditi još 7,6 hektara vinograda s autohtonim sortama te merlotom i cabernet sauvignonom. U poslu mu pomažu tri sina i supruga Marija. Vinarija Milas nalazi se u Humcu kraj samostana sv. Ane gdje je najstariji muzej u BiH a tamo je i humačka ploča pisana glagoljicom s elementima bosančice datirana početkom 12. stoljeća. Milasi su je stavili na etiketu boce. Pod nasadima sada imaju 10 hektara s oko 35.000 loza što godišnje daje oko 40.000 litara vina. Na početku su osnivanja tvrtke u Hrvatskoj, koja bi izvozila ovdje i dalje u Europu. U asortimanu imaju najviše žilavke (oko 60% proizvodnje), potom blatinu, merlot, trnjak te manje količine cabernet sauvignona, krkošije, bene i alicante bouscheta.

V. M. / Foto: Marko Čolić


Tagged: , , , , , , , , ,