Mistični okusi Međimurja

Gastronauti, udruga ugostitelja, novinara i svih drugih ljubitelja dobre kuhinje i vina, bila je u posjetu Međimurju u organizaciji Karin Mimice.medimurski-dvoriVjerujem da većina čitatelja zna za nekoliko kultnih jela u Međimurju – meso z tiblice, međimurska gibanica ili juha od koprive. Ovoga puta, posjećujući kultna ugostiteljska mjesta ove županije, kušali smo još desetak bisera međimurske kuhinje.

Naše prvo odredište restoran i pansion Mamica nalazi se u Pušćini. Početak ove enogastro ture u Mamici bio je u znaku tradicijskog kolinja i jela koja se dobijaju preradom svinjetine. Sandra Nedeljko, šefica kuhinje i restorana, s partnerima je otvorila Mamicu prije petnaestak godina na temeljima gostionice K Feriju, koju je od 1969. pa do njihova dolaska vodila njezina baka Marija Levok. Upravo nas je Sandra i dočekala u dvorištu restorana. Čvarci su se već sat vremena topili na vatri, a na stolu je bilo posluženje sa zasekom (domaćom masti), prezvuštom i sirom. Pri samom dolasku počašćeni smo domaćom rakijom, višnjevcem i kuhanim vinom. Na susjednom stolu prezentirano je punjenje crnih ćurki (kobasica) u kojima je glavni sastav hajdinska kaša, malo masnoće i krv. Iz dvorišta preselili smo u lijepo uređeni restoran, gdje su nas dočekali vinari, sestra i brat Lovrec.

kolinska-juha-u-mamici

Kolinska juha u Mamici

Kušali smo njihov Sauvignon prije prvoga jela, a onda uz kolinsku juhu (plućica i manji komadi mesa), hladetinu, crne i bele ćurke te kotlete z kolapajsanim kalamperom i zeljem pridodavali Crni pinot i Cabernet sauvignon. Tada su već bili gotovi i dobro stisnuti čvarci, tako da sam u tom obilju jestvina skoro zaboravio na hladetinu koju u drugim dijelovima Hrvatske nazivaju i ladetina, ćeladija ili aspik.

Kako bilo, uvodna jela kod Mamice su dobro legla, a nas je put dalje vodio k rijeci Dravi gdje nam je o ispiranju zlata govorio i zorno ga prezentirao 94-godišnji Mato Horvat. Nekada je dnevno na Dravi bilo stotinu čamaca s dvjestotinjak ljudi koji su tražili zlato. I bilo ga je tada. Otkupljivalo se u Donjem Vidovcu odakle je i Mato. Ovdje bih zaista mogao kazati: O tempora, o mores još do prije samo 30-40 godina taj se posao ozbiljno radio. Danas je samo turistički podsjetnik.

tatjana-sardi-medeni-vrt

Tatjana Šardi u svome Medenom vrtu

Put nas je vodio dalje u Črečan, na imanje medenoga imena – Medeni vrt – gdje je glavna i odgovorna za proizvodnju i prodaju meda Tatjana Šardi. Lijepo uređeno imanje s puno starinskih fotografija i jednom vrijednom pletačicom košara, cekera, šešira – Terezijom Pintarić. Ona te eko proizvode radi od luščinja (komušine kukuruza) a, kako kaže, najbolje je od trdunca od starinskih sorti kukuruza.

juha-od-buce-mala-hiza

Juha od buče u Maloj hiži

Mala hiža u Mačkovcu, slijedeće naše odredište, godinama je u svim gastro vodičima Hrvatske nezaobilazno mjesto. Čovjek koji je ‘kriv’ za tu ocjenu zove se Branko Tomašić i, kako on sam naglašava, njegova obitelj. Ako se u nekoj regiji, većem gradu ili županiji traži restoran odličniji od odličnog onda je to Mala hiža. Otvorena je 2001., mada je Tomašić staru drvenu kuću kupio u Otoku Sviborskom, kraj Ivanje Reke još 1996. Pet godina je trajalo dotjerivanje i dodavanje novih elemenata. Tomašić je odavno shvatio da svježe namirnice iz vlastitoga vrta, meso z tiblice koje priređuje u svojoj pušnici i novoj kuhinji te cijeli niz začina koji nisu porijeklom iz Međimurja, primjerice dalmatinski, mogu se odlično uklopiti u nova netipična, kreativna jela. Probali smo tu juhu od buče i pretepenu juhu (s dodatkom vrhnja i mesa z tiblice) zatim palačinke od heljdina brašna sa šalšom od rajčice, pekmez od šljiva i buče s crvenim paprom i desert: sladoled od buče s karameliziranim bučinim sjemenkama i listićima mente… Jel’ bilo nešto za popiti? Itekako. Dvojac velikih vinara Dvanajščak-Kozol i Štampar donijeli su svoje Pušipele, prvu autohtonu vrstu ovoga podneblja. Malo Štamparova pjenušca na dočeku i Sauvignona iz obje vinske kuće, za jelom su nas još više približili zemlji međimurskoj.

vjekoslav-madunic-i-marija-baric-razvlace-tijesto

Novinari Marija Barić i Vjekoslav Madunić

Dan je išao kraju, a time i naš gastro pohod u najsjeverniju hrvatsku županiju. Stigli smo do Lopatinca na tematsku večeru pod nazivom ‘Mistični okusi Međimurja’ u najveći restoran toga kraja Međimurske dvore. I tamo su nas dočekali pravi reprezenti – vinari Kocijan i Belović – a za večerom smo pili vina PZ Svirče s Hvara, koja je osobno prezentirao direktor vinarije Andrija Carić. Bračni par Martinjaš, Tatjana i Marijan, osim jela pripremili su nam i pravi kostimirani igrokaz u kojemu se pojavljuju i Pozoj (zmaj), djevojke vile a Martinjaši u odori Katarine i Nikole Zrinskog. Bilo je za večerom pjesme i scenskih događaja, uz zvukove cimbala slušali smo legende koje su pripovijedale studentice Čakovečkog veleučilišta Veronika, Mateja i Kristina. Organizirana je i prava kreativna radionica pripreme najpoznatijih međimurskih jela od tijesta. Tako je moja malenkost pripremala savijaču s bučama i makom. Drugi su, primjerice, radili štrukle i trgance, a svi skupa smo bili zadovoljni tom malom školicom. A kada su krenula jela naslovljena ‘Mistični okusi Međimurja’ trebalo je vrlo racionalno rasporediti jedeće snage.
Evo zašto:
Pozojov tanjur – meso z tiblice, dimljeni juneći jezici, selekcija Dukatovih sireva s bučinim košticam uz Horu 2015, PZ Svirče
Kugačova krem juha od vrganja u zdjelici od kruha uz Bogdanušu 2015, PZ Svirče
Pikačovi špikači od telećeg pečenja sa šiškrlinima (u umaku od vrhnja i crvene horgoške paprike s valjušcima od kukurznog brašna i krumpira)
Zvončarsko kiselje od svježeg sezonskog povrća
Pozojovi hlebeki z naše pećnice uz Pošip 2015, PZ Svirče
Patuljčekova pečena raca s nadjevom od hajdinske kaše i guščje jetre uz Plavac Reserva 2010, PZ Svirče
Vilinsko slatkovje: Međimurska gibanica uz Prošek, PZ Svirče

telece-pecenje-i-siskrlini-u-medimurskim-dvorima

Teleće pečenje i šiškrlini u Međimurskim dvorima

I tako smo uz jela, vino i pjesmu praktički dočekali i početak drugoga dana. Naš domaćin Rudi Grula, voditelj ureda Turističke zajednice Međimurske županije, govorio nam je o sve uspješnijim brojkama. Dolazak 28.000 posjetitelja, od toga čak 53% iz Slovenije, Austrije, Njemačke i Poljske, a od naših prednjače gosti iz Istre i Kvarnera. Noćenja je čak 111.000 (podaci iz 2015.) i gosti sve više ostaju duže od tri dana. Uspjesi vinara i već spomenute međimurske kuhinje koje su reprezenti i ova tri restorana, garantiraju da će Međimurje zauzeti prvo mjesto na ljestvici kontinentalnih destinacija. Neće to više biti samo veliki hotel i bazeni u Sv. Martinu na Muri već i kampovi koji će se otvarati i u idućoj 2017. Samo tako Međimurci, tu više ne odlučuje sreća, već naporan turistički rad vrijednih stanovnika!

Vjekoslav Madunić / Foto: Miljenko Brezak


Međimurje-duga
Međimurje malo, kak’ si lepo ravno…
Tagged: , , , , , , , , , , , ,