Monodrama o Vesni Parun nagrađena u Makedoniji

Na 17. međunarodnom festivalu monodrame u Bitoli (Makedonija), u čijem su se programu natjecale predstave iz 10 zemalja, Grand prix osvojila je hrvatska predstava ‘Ja koja imam nevinije ruke’.Vesna Tominac Matačić-BitolaIzvodi je glumica Vesne Tominac Matačić, koja je i autorica dramaturškog predloška za predstavu, u režiji Ivana Lea Leme i nezavisnoj produkciji Tatjane Aćimović i Zagrebačkog glumačkog ateljea.

Pet članova međunarodnog žirija predvodio je ugledni ruski glumac Yuriy Nazarov u čijoj se bogatoj biografiji od preko 200 filmova nižu i oni velikih svjetskih naslova kao što je ‘Andrej Rubljov’ legendarnog redatelja Tarkovskog.

‘Vesna Tominac Matačić emocionalno intenzivnom a ipak preciznom, fino kontroliranom i suptilnom glumačkom igrom uspjela je prenijeti na scenu beskrajno uzbudljiv intiman i poetski identitet hrvatske poetese Vesne Paru’, kaže se, između ostalog, u obrazloženju dodjele ove nagrade koja predstavlja važan doprinos u promidžbi vrhunske hrvatske književnosti, kazališnih visoko estetiziranih vrijednosti i veličanstvenog djela Vesne Parun izvan domovine.

Ova je nagrada još jedan dokaz kako prava umjetnička vrijednost ne poznaje jezične barijere. Jer preduvjet jeziku je emocija, osnova svakog umjetničkog stvaralačkog čina i razumljiva svim jezicima svijeta. Sudjelovanje na ovom prestižnom festivalu ostvareno je uz potporu Zaklade Hrvatska kuća te Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

ZGA


Pročitajte još: Vesna Parun: Ja koja imam nevinije ruke , Intervju: Vesna Tominac Matačić , Glembajevi u Koldingu – 60. izvedba


 

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,