MSU: Novi talas u Beogradu – Paket aranžman (1981-2021)

U zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, 18. lipnja otvara se izložba pod nazivom ‘Novi talas u Beogradu – Paket aranžman (1981-2021)’.

Na albumu ‘Paket aranžman’, u izdanju nekadašnjeg Jugotona (danas Croatia Recordsa), u veljači 1981. godine prvi put zajedno su se predstavile tada najtalentiranije nove grupe u gradu: Šarlo akrobata, Idoli i Električni orgazam, svaka s po nekoliko pjesama, od kojih su skoro sve trenutačno postale klasici.

Radilo se o dotad najradikalnijem manifestu nove estetike unutar jugoslavenskog rokenrola, gdje je na jednom mjestu definirano što je to new wave na naš način, i što on sve može biti. I danas impresionira stilska širina tri benda: zastupljeni su punk, reggae, ska, neo-psihodelija, camp, minimalistički eksperiment – nevjerojatno, ogromno bogatstvo mogućnosti, odjednom otvorenih pred našom scenom.

Pjesme Šarla, Idola i Orgazma, njihov nastup i stav, bili su toliko originalni da se ovo izdanje i danas smatra prekretnicom u jugoslavenskoj popularnoj muzici, i jednom od najutjecajnijih ploča u našoj rock povijesti. ‘Paket aranžman’ bio je, naime, prvi primjer kako se kod nas može biti autentičan i svoj u rokenrolu, ne kopirajući nikog iz svijeta i izvodeći pjesme na našem jeziku.

Ovaj album bio je tako predvodnik najčuvenije generacije beogradskih ‘novotalasnih’ bendova, ali i cijele jedne kulturne revolucije koja je početkom 1980-ih zauvijek promijenila društvena shvaćanja u tadašnjoj SFRJ, jer smo upravo zahvaljujući ovom pokretu konačno uhvatili korak sa svijetom, bar kad je u pitanju pop kultura.

Izložba po prvi put na jednom mjestu predstavlja antologijske snimke četvero uglednih fotografa, koji su tijekom 1980. i 1981. izuzetno kreativno pratili razvoj ove scene: Goranke Matić, Gorana Vejvode, Brajana Branislava Rašića i Branka Gavrića, autora omota za legendarnu kompilaciju ‘Paket aranžman’. Njihove fotografije nas bez suvišne nostalgije uvode u atmosferu prije i poslije snimanja ovog albuma, vraćajući nas, kroz prizore s ulica i iz koncertnih prostora, slobodarskom beogradskom duhu onog doba i njegovim glavnim muzičkim herojima, tada hrabrim dvadesetogodišnjacima punim planova.

Dizajn izložbe potpisuje Dobrila Stevanić, a autori postava su Zorica Kojić i Dragan Ambrozić.

MSU


Tagged: , , , , , , ,