Muzej grada Zagreba: Međunarodni dan muzeja

U utorak, 18. svibnja, na Međunarodni dan muzeja, Muzej grada Zagreba posjetitelje poziva da pogledaju dvije aktualne izložbe te stalni postav.Izložba ‘Stadion Maksimir – sportska arhitektura Vladimira Turine’ kroz nacrte, fotografije i publikacije prikazuje izgradnju stadiona Maksimir i drugih građevina sportske arhitekture arhitekta Vladimira Turine u razdoblju od kraja Drugog svjetskog rata do 1960-ih godina. Izložba afirmira prostor koji zauzima stadion Maksimir i područje Svetica kao prostor namijenjen sportskim aktivnostima. Autorica izložbe je dr. sc. Hela Vukadin Doronjga. Vodstva izložbom su u 11 i 15 sati.

Izložbom ‘Zagreb na kotačima’ obilježava se 115. obljetnica postojanja prvog hrvatskog automobilističkog kluba. Na izložbi su prezentirane brojne fotografije, memorabilije i artefakti: knjige, katalozi, prospekti, novine, novinski isječci, vozačke dozvole, medalje, pehari, značke, motocikli i bicikli. Izložene su i originalne igračke iz razdoblja 1940.–1960., benzinske crpke, bista Ferdinanda Budickog, lutke s originalnom odjećom s automobilističkih utrka tog vremena – kacige, rukavice i dr. U dvorištu Muzeja izloženo je nekoliko starih automobila. Autor izložbe je Valentino Valjak, a koordinatorica je Vesna Leiner. Vodstva izložbom su u 11 i 16.30 sati.

Posjet izložbama i stalnom postavu te prisustvovanje stručnim vodstvima besplatni su za sve posjetitelje. Obje izložbe otvorene su do 23. svibnja.

T. R.


Tagged: , , , , , , , , , , , , ,