Nadin: 11. degustacija mladih vina i maslinovih ulja

Šampion maslinovih ulja Josip Pavlica (lijevo: Goran Buić, načelnik Općine Medulin; desno: Tomislav Glavić, predsjednik Udruge vinara i maslinara)

Nadin ćete jedva pronaći na zemljopisnoj karti benkovačkoga kraja, ali će vam danas svaki poznavatelj vina u Hrvatskoj spremno izdeklamirati nekoliko najpoznatijih prezimena vinarskih obitelji. Tradicionalno u tjednu kada slave svojeg sveca zaštitnika svetog Nikolu, priređuju veliku Degustaciju vina i ulja. Tako je bilo i ove godine, jedanaesti put.

Nadinjani su teško stradali u Domovinskom ratu – morali su napustiti svoje domove koji su redom opljačkani, a neki i zapaljeni. Nakon rata, radišni kakvi već jesu, prionuli su obnovi, a najveću su pozornost usmjerili prema svojim poljima u nadinskom blatu. S velikom pomoći države, koja je zemljište vrlo povoljno dala u zakup, zasadili su na desetke hektara novih vinograda, uz one koji su već postojali. Orijentirali su se prema svjetskim sortama, pogotovo crnima, tako da nigdje drugdje u Dalmaciji ne možete naći toliku količinu zasada merlota, cabernet sauvignona i shiraza, a dodali su i, naravno, bijelu sortu maraštinu, popularnu u benkovačkom kraju.

Nije trebalo dugo da nakon 2006., kada je najviše zasađeno, budu prepoznati kao odlični vinogradari i vinari. Prva priznanja stigla su na festivalu Sabatina (smotri dalmatinskih vina), a prvo veliko međunarodno priznanje, srebrnu medalju za cabernet sauvignon na londonskom Decanteru 2012., dobio je Šime Škaulj. Nadinska rana, cuvée merlota i shiraza Željka Vrsaljka, bilo je prvo vino koje je dobilo neku međunarodnu nagradu. Dalje je, kako se to obično kaže, povijest…

Eto, ti i takvi Nadinjani svake godine početkom prosinca u ‘svojem malom mistu’ rade feštu za sebe i svoje goste. Tradicionalno tu su udruga uljara Ulika iz Medulina s predsjednikom Mariom Crnoborijem, načelnikom općine Goranom Buićem i direktorom Turističke zajednice Encom Crnoborijem, predsjednik vinske udruge Trsek iz Ludbrega Branko Kežman sa sedmoricom kolega, predsjednik udruge Belica iz Kastva Miljenko Host i šestorica članova. Prijateljski odnosi među njima određuju da će sljedeći domaćini biti Ludbrežani sredinom siječnja i tako u krug. Jasno, svečanost u velikom šatoru u dvorištu Osnovne škole Nadin posjetilo je mnogo kolega iz cijele Zadarske županije, a kako su izdašni u dijeljenju, zasluženo, medalja svih boja i plaketa, tako su dobar dio publike popunili dobitnici.

Joso Kardum: Srebro za plavinu

Nikola Makar iz Slokovca (Ludbreg) za Graševinu je osvojio zlato s 86,33 boda. Stanislav Mustać iz Privlake za Syrah-cabernet sauvignon osvojio je 87,00 bodova. Najbolja Maraština je ona Bože Glavića iz Nadina s 85,00 bodova. Najbolju Plavinu proizveo je OPG Jose Karduma iz Škabrnje s 81,66 bodova, što je bilo dostatno za srebro. Među rose vinima pobjednik je OPG Elvis Nimčević iz Nadina sa sortom grenache i 80,66 bodova, a među voćnim vinima prvi je OPG Marijan Vrsaljko iz Nadina s Višnjom maraškom i osvojenih 85,00 bodova.

Važno je istaknuti da stručnu komisiju iz godine u godinu čine naša najcjenjenija imena, godinama je predsjednica bila rukovoditeljica u Zavodu za vinogradarstvo i vinarstvo Ivana Alpeza, a ove godine stručni suradnik za Dalmaciju i Hercegovinu Ante Grubišić, zaposlen u Chromos agro u Zagrebu. U komisiji su, među ostalima, bili Zvonimir Vlatković, Mandica Erceg i Tihomir Prusina.

Klapa Asseria u konobi Željka Vrsaljka

Šampion među maslinovim uljima Josip Pavlica dolazi iz Zadra koji se za višesortno ulje (istarska bjelica, krvavica, pendolino) i s 104 osvojena boda okitio zlatnom medaljom. Drugoplasirani Šime Pavičić iz Škabrnje za višesortno (oblica, leccino, lastovku i pendolino) osvojio je 103,5 bodova i zlatnu medalju. Kako vole naporno raditi u polju, Nadinjani tako, i još žešće, znaju slaviti. U tome su im pomagali instrumentalni trio Kamen s velemajstorom zabave Damirom Bilosnićem i benkovačka sedmeročlana klapa Asseria. Klapaši su se zagrijavali i prije i poslije u novoj dugo očekivanoj konobi Željka Vrsaljka. I to je razlog da jednom svratite u Nadin , ugostiteljskih je objekata sve više (Škaulj, Odžaković), a ponuda postelja raste iz godine u godinu. Program je lijepo i profesionalno vodio Mihovil Mijo Brkić s Radija Benkovac. Hranu i poslugu primjereno je organizirao predsjednik Udruge vinogradara i vinara Tomislav Glavić. Još da se malo priključe i drugi članovi na njihovoj godišnjoj fešti, gdje bi im bio kraj.

Šime Odžaković i njegove peke

Tradicionalno, oproštaj s gostima je za ručkom u nedjelju. Ovaj put bili smo u OPG-u Odžaković u Nadinu. Dočekao nas je domaćin Šime istog prezimena i nadimkom Mime, u lijepoj nošnji svojega kraja. Tijekom nekoliko sati uspio se presvlačiti i odijevati u nekoliko svečanih i radnih odora, kako je zahtijevala situacija. Nevjerojatan čovjek koji je uspio dvaput pasti s krova svoje kuće i ostati živ, uz desetak različitih prijeloma. Živahan, vedar duh, posluživao nas je, pjevao i zabavljao, sve za istu cijenu! Nekoliko peka s mišancom teletine i puretine – tuke, kako bi rekli u tome kraju, mlada vina s tek završenog festivala, a za desert, kako on kaže, pršut i sir.

Njegovo je imanje zanimljivo i po malom muzeju s pokućstvom, alatima i predmetima iz ovoga kraja s početka 20. stoljeća. Iznajmljuje nekoliko soba s ukupnim kapacitetom od 12 postelja, a pred kućom je lijep bazen u kojemu su se prve kupale ovce – misleći da je to za njih priredio njihov gazda. Riječju, posjetiti svakako, kad dobijete priliku. OPG Odžaković dobio je za svoj rad Srebrni suncokret ruralnog turizma 2016.

Zdenko Milas, vinar iz Ljubuškog

Posebni gost Nadinjana bio je i višestruki pobjednik Sabatine, Zdenko Milas, hercegovački vinar iz Ljubuškog, koji je sa svojom Blatinom i Žilavkom od 2017. do 2019. osvojio čak pet šampionskih titula, posljednje ove godine u Trogiru. Milas, inače pravnik s odvjetničkom kancelarijom, obrađuje oko 35.000 trsova žilavke, blatine, trnjaka i merlota.

Prošao je i 11. festival. Siguran sam da će do 12., dogodine, vinari šireg benkovačkog kraja prikupiti još desetke medalja na natjecanjima od Sabatine do Mundus vini, Decantera…Kako to redovito rade već desetak godina.

Tekst i foto: Vjekoslav Madunić


Tagged: , , , , , ,