Nadinska fešta od ulja i vina

U ravnokotarskom selu Nadinu prošlog je vikenda održana jubilarna 10. Degustacija mladih vina i maslinova ulja. Iako je Nadin malo mjesto s manje od 500 stanovnika, od 2006. godine kada su od države dobili na korištenje vinograde u Nadinskom blatu, ljudi ovoga kraja ogromnim koracima napreduju u proizvodnji grožđa i vinarstvu.I prije Domovinskoga rata tu su bili vinogradi i zasadi voćaka. Od gore spomenute godine, nadinske obitelji Glavić, Vrsaljko, Škaulj i drugi intenzivno sade nove vinograde, tako da je sada na tom području od oko 400 hektara čak 320 pod vinovom lozom. To ih po količini i kvaliteti svrstava na prvo mjesto u Zadarskoj županiji ali i cijeloj Dalmaciji. Takav polet iz prvoga desetljeća 21. stoljeća nastavljen je do današnjih dana, a to je i bio razlog da 2009. pokrenu ovu manifestaciju i jačaju je iz godine u godinu.

Članovi udruge Brajda ispred spomenika u Nadinu

U tome im pomažu i njihovi gosti iz nekoliko dijelova Hrvatske: Udruga Trsek iz Ludbrega, Belica iz Kastva, Ulika iz Medulina i ove godine po prvi puta Brajda iz Zlatar Bistrice. S ovima zadnjima koje je predvodio predsjednik Damir Mikulec pošao sam u još jedno razgledavanje vinograda u Nadinskom polju, a bili smo i u Škabrnji kod spomenika ubijenim i nestalima u Domovinskom ratu. Isto smo napravili i u Nadinu, a nakon toga razgledali modernu uljaru Željka Vrsaljka.

Na završetku posjeta nas tridesetak se stisnulo u konobu Mile Vrsaljka uz dobru ponudu sira i crnog domaćega. Zagorci su bili oduševljeni onim što su vidjeli a ponijeli su i dobrog maslinovog ulja sa sobom.

Savjetodavna radionica Gordane Dragun

Nekako u to vrijeme počinjala je edukativna radionica u školi, čija je moderatorica bila Gordana Dragun, voditeljica savjetodavne poljoprivredne službe u Zadarskoj županiji. Na prepunoj radionici govorilo se o inaktivnim kvascima u vinogradu, senzorici mladih vina, maslinarstvu u mjerama ruralnog razvoja, praćenju glavnih štetnika masline i projektu PESCAR o održivoj uporabi pesticida. Na degustaciju koja je natjecateljskoga karaktera, pristiglo je 160 uzoraka vina i 82 uzorka ulja iz svih okolnih mjesta, uključujući dio iz Šibensko-kninske županije i već spomenutih gostiju iz Zagorja, Podravine te Istre i Kvarnera.

Malo je mjesto Nadin, ali velikoga srca. Tome se može osvjedočiti svatko tko prve subote u prosincu uoči sv. Nikolu, zaštitnika mjesta, dođe ciljano ili slučajno na njihovu feštu. Međutim, slučajnosti i loše improvizacije nema kod predsjednika Udruge vinara iz Nadina, Tomislava Glavića, koji spretno dirigira svojom uigranom obiteljskom ekipom i onom u kojoj su njegova braća i njihove supruge. Milina je to vidjeti, ali idućih godina iz Udruge koja broji 33 vinara bilo bi dobro da i još netko ‘da ruku’ kako se naziva pomoć u Dalmaciji.

Najbolji vinari i maslinari

U šatoru koji je bio smješten na školskom igralištu, svoje mjesto je pronašlo gotovo četiri stotine sudionika u natjecanju, njihovih obitelji i gostiju među kojima sam bio i ja. Program dodjele trajao je oko dva sata. Intencija je da se naglasi masovnost, tako da se započelo s priznanjima za ulja koja su bila prva na redu, a završilo s dodjelom titule šampiona za mlada maslinova ulja OPG-u Šime Pavičića iz Škabrnje (otac spisateljice Josipe Pavičić Berardini).

U vinskim priznanjima, a tu je bilo dvostruko više uzoraka, u kategoriji crnih vina šampion je Trifun Poljak iz Dikla. Među bijelim vinima šampion je Vjekoslav Jakopčin iz Malog Bukovca, najbolja maraština je ona Vinarije Jokić iz Lišana Tinjskih, a među plavinama pobjednik je Svetko Župan Gajo iz Škabrnje. Naradio se i tu Tomislav Glavić, jer trebalo je predati sve te stotine zahvalnica, brončanih, srebrnih i zlatnih medalja, slikati se s dobitnicima, itd. Skup su pozdravili predsjednici gostujućih udruga vina i ulja, a gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić u emotivnom govoru obećao je odvesti vinare iz ovoga kraja na sedmodnevno studijsko putovanje u Francusku! Kad je netko tako uspješan kao Nadinjani i njihovi susjedi iz Škabrnje, Podgrađa, Lisičića, Lišana Tinjskih i drugih okolnih mjesta, zaista zaslužuju edukaciju i malo svita vidit’.

Tomislav Glavić, predsjednik udruge nadinskih vinara

Inače, cijeli niz vinara s benkovačkog područja Sabatini održanoj u Malom Lošinju prije dva tjedna, osvojio je zlatne medalje, a Tomislav Glavić (opet ga spominjem jer to zaslužuje) među sedam vina u natjecanju dobio je sedam zlata! Raspoloženje u šatoru podižu u trenucima kada dođu na red, Damir i njegovi muzikanti iz trija Kamen, koji je ovaj puta radio kao kvartet. Spiza odlična i jedva je dočekali, a pjesme dijelom iz gornje Hrvatske i, naravno, dalmatinske razgalile su dobro raspoložene goste. Na proglašenju već godinama radi dobar voditelj, kolega s Radio Benkovca, Mihovil Mijo Brkić, i moram uz pohvale njemu primijetiti preglasan razglas za što krivim ton majstora.

Što još Nadin može napraviti u budućnosti? Puno toga! Svi preduvjeti su tu. Sada je to već ozbiljna proizvodnja s ozbiljnim količinama. Uz zadržavanje autonomnosti svakoga od vinara koji su već postigli rezultate na tržištu (Škaulj, Glavić, Vrsaljko) bilo bi dobro razmisliti o unificiranom cuvéeu ovoga kraja (sa svjetskim sortama cabernet sauvignon, merlot, syrah) kojeg bi se godišnje plasiralo u velikim količinama kao npr. crno vino benkovačkog kraja… Lako je meni predlagati, znam, ali mislim da bi korist bila višestruka.

Vinar Damir Bilosnić

Nadalje, turizam polako, ali sigurno dolazi u Nadin. Vidjeli smo iskrčeni prostor za kojega kažu da je predviđen za 18 bungalova u seoskom turizmu. I to je dodatak na već uspješan Agroturizam Odžaković i na pojedince koji imaju sobe za iznajmljivanje.

Ne nedostaje tamo ni folklornih elemenata, dan poslije održalo se natjecanje u sviranju usne harmonike, cvitare, kako tamo kažu, a postoji i KUD Nadin.

Najbolje uređen prihvat za grupe u svojoj vinariji, pogotovo u ljetnom periodu, ima Šime Škaulj. Sada je na potezu Vrsaljko, jer stigao je vodovod, slijede priključci…

Toliko ovaj puta o 10. degustaciji u Nadinu, čekamo sljedeću godinu i još veći broj sudionika i gostiju na ovoj simpatičnoj i dobro organiziranoj manifestaciji maloga mista koju podržava cilo selo.

Tekst: Vjekoslav Madunić / Foto: Vjekoslav MadunićJure Šimunac


Tagged: , , , , , ,