Nagrade 19. Motovun Film Festivala

Jednoglasnom odlukom glavnog žirija 19. Motovun Film Festivala u sastavu Alma Prica, Salvatore Mereu, Fridrik Thor Fridriksson i Klemen Dvornik, glavna nagrada Propeler Motovuna dodijeljena je irsko-kubanskom filmu ‘Viva’ redatelja Paddya Breathnacha koji se nakon što je već bio u Motovunu, iz Dublina ponovno vratio kako bi preuzeo nagradu.19. Motovun Film Festival-nagradeNagrada ide filmu koji istražuje mogućnosti transformacije u zatvorenom okruženju, a prepun je iskrenih emocija, zalaganja, i želje za istinom. Film nudi sublimirani oblik žudnje za ljepotom. Zagovara ljudsku autentičnost i borbu u ime unutarnjeg imperativa slobode. Ne prikazuje samo konflikte, već i put koji vodi rješenjima. Pun života, prekrasno snimljen, te režiran fokusirano i s ravnotežom.

Glavni žiri dodijelio je i posebno priznanje ruskom filmu ‘(M)učenik’ redatelja Kirilla Serebrennikova. Posebno priznanje ide filmu koji prikazuje snažnu parabolu suvremenog svijeta. Film ispituje ulogu fanatičnih i ekstremističkih stavova i njihovu zavodljivu moć. Estetski izvrsno snimljen i uz intenzivnu glumačku izvedbu, ovaj film postavlja vrlo važna pitanja našeg doba, i u svijetu koji je ‘izgubio kompas’, pokušava vratiti počasno mjesto kategoriji razuma.

Najboljim kratkim filmom u selekciji Motovunski kratki, po izboru prošlogodišnje pobjednice Chintis Lundgren, proglašen je francuski film ‘Bezolovno’ redatelja Emmanuela Tenenbauma.

Međunarodni žiri kritičara u sastavu: Peter Cerovšek, Vladimir Šeput i Jesús González Notario dodijelio je nagradu FIPRESCI srpskom filmu ‘Dobra žena’ Mirjane Karanović zbog iznimne glume i režije i zato što se na hrabar način bavi pitanjem ratnih zločina nad nevinim ljudima i unutrašnjim borbama moralno rastrgane žene. Nagradu je preuzela jedna od glumica iz filma Ksenija Marinković.

Osim uobičajene festivalske zdravice kojom se festival nikada ne zatvara već se nazdravlja sljedećem, dodjelu nagrada obilježila je i beogradska glumica umjetničkog imena Dinja, čiji su se najpoznatiji video skečevi tijekom cijelog festivala prikazivali na motovunskim platnima.

MFF

Tagged: , , , , , , ,