Nagrade 25. Sarajevo Film Festivala

Na svečanosti dodjele nagrada u prepunom Narodnom pozorištu dodijeljena su Srca Sarajeva redateljima i glumcima koji su filmove prikazivali u natjecateljskom programu u sklopu 25. Sarajevo Film Festivala.S prvim igranim filmom ‘Odvedi me na neko lijepo mjesto’ u svom prvom nastupu na SFF-u, Bosanka s nizozemskom adresom Ena Sendijarević osvojila je najvažniju nagradu – za najbolji film. Film je u Sarajevu imao regionalnu premijeru, a u filmu Ena ‘šalje’ svoju junakinju Almu iz Nizozemske u Bosnu kako bi posjetila svog teško bolesnog oca. Putovanje koje je pred njom donosi joj brojne bizarne situacije, a Ena se uspije i zaljubiti.

‘Hvala mom timu, koji mi je pomogao da napravim svoj prvi igrani film, vjerovao mi, bez njih ne bih ovo uspjela. Ova nagrada mi je inspiracija. Želim zahvaliti i žiriju, mnogo mi znači ‘Srce Sarajeva’. Peti put sam na ovom festivalu, koji mi je zaista pružio mnogo’, izjavila je Sendijarević.

Srce Sarajeva za najboljeg redatelja natjecateljskog programa igrani film pripalo je Eminu Alperu za film ‘Tri sestre’, dok je najboljom glumicom proglašena Irina Jambonas za film ‘Rounds’. Za najboljeg glumca 25. SFF-a proglašen je Levan Gelbakhiani za ulogu u filmu ‘And then We Danced’. Najboljim dokumentarnim filmom proglašen je ‘When Persimmons Grew’, redatelja Hilala Baydarova, a Human Rights nagrada je pripala Reki Szabo za film ‘The Euphoria of Being’. Specijalnu nagradu žirija za dokumentarni film dobila je Sajra Subašić za film ‘Gomila materijala’.

Najbolji kratki film je ‘The Last Image of Father’ redatelja Stefana Đorđevića, a Poseban spomen žirija pripao je Adiju Voicu za film ‘The Last Trip To The Seaside’. Srce Sarajeva za najbolji studentski film dobio je Nikola Stojanović za film ‘Šerbet’. Cinelink Iridium nagradu dobio je Idan Haguel za film ‘Neve Shaanan’, dok je Post Republic nagradu dobila Cristina Grosan za film ‘Things Worth Weeping’. TRT nagrada je pripala dokumentarcu ‘Fish Eye’ redatelja Amina Behroozzadeha.

J. G.


Tagged: , , , , , , , , ,