Nagrade 29. Sarajevo Film Festivala

U Narodnom pozorištu, na 29. izdanju Sarajevo Film Festivala (SFF), svečano su dodijeljene nagrada Srce Sarajeva

Uručene su najboljim redateljima, glumcima te dugometražnim igranim, dokumentarnim, studentskim i kratkim filmovima koji su prikazani u okviru Natjecateljskog programa.

Tijekom osam festivalskih dana u 20 je programa prikazano 235 filmova i serija iz 59 zemalja – ukupno 149 regionalnih naslova, što SFF čini najznačajnijim festivalom regionalne kinematografije.

Počasno Srce Sarajeva koje se dodjeljuje u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti dobili su redatelj i pisac Mark Cousins; redateljica, scenaristica i producentica Lynne Ramsay te scenarist, redatelj i producent Charlie Kaufman.

Za nagrade Srce Sarajeva u Natjecateljskim programima natjecalo se 49 filmova, uz dvije gala te jednu specijalnu projekciju.

Žiri Natjecateljskog programa – igrani film: Mia Wasikowska (glumica, redateljica, Australija), Zlatko Burić (glumac, Hrvatska, Danska), Danica Ćurčić (glumica, Srbija, Danska), Juraj Lerotić (redatelj, glumac, Hrvatska) i Josh Siegel (kustos Odsjeka za film u MoMA-i, SAD) dodijelio je Srce Sarajeva za najbolji film ostvarenju ‘Kos, kos, kupina’ Elene Naveriani.

Srce Sarajeva za najboljeg redatelja dobio je Philip Sotnychenko za film ‘La Palisada’. Nagradu za najboljeg glumca osvojio je Jovan Ginić za ulogu u filmu ‘Lost Country’, a kao najbolja glumica nagrađena je Ekaterine Chavleishvili za ulogu u filmu ‘Kos, kos, kupina’.

Najboljim filmom u kategoriji Natjecateljski program – dokumentarni film, žiri je proglasio film ‘Flašaroši’ Nemanje Vojinovića, a kao najbolji kratki dokumentarni nagrađen je film ‘Valerija’ Sare Jurinčić.

Nagrada za ljudska prava otišla je dokumentarnom filmu ‘Šutnja razuma’ Kumjane Novakove, a specijalna nagrada žirija Natjecateljskog programa pripala je ostvarenju ‘Vilinski vrt’ Georgőa Somogyvárija.

Srce Sarajeva za najbolji kratki film pripalo je filmu ’27’ Flore Anne Buda, a najbolji studentski film je ‘Padanje’ Anne Gyimes. Specijalno priznanje žirija dobio je hrvatski film ‘Niska trava’ Davida Gaše. Specijalna nagradu za promicanje rodne ravnopravnosti dodijeljena je Selmi Doborac za film ‘De facto’.

Na završnoj večeri crvenim tepihom prošetala je ekipa filma Ahmeda Imamovića, ‘Umri prije smrti’. Producenti filma su Samir Smajić i Danilo Šerbedžija, a u filmu igraju Adnan Hasković, Mona Muratović, Rade Šerbedžija, Aida Bukva i Miki Trifunov. Uslijedila je ekipa filma ‘Jeste li vidjeli ovu ženu?’ koji je prikazan u sklopu programa ‘U fokusu’. Predstavili su ga redatelji Dušan Zorić i Matija Gluščević, producenti Čarna Vučković i Stefan Ivančić te glumica Ksenija Marinković. I film ‘Europa’ imao je predstavnike na crvenom tepihu; redateljicu Sudabeh Mortezai, producenta Mehrdada Mortezaija te glumce Lilith Stangenberg, Jetnora Gorezija, Steljonu Gjiku Kadillar i Miranda Sylarija.

Pred Narodnim pozorištem predstavila se i ekipa filma ‘Hotel Pula’ Andreja Korovljeva, uz kojeg su bili producentica Dijana Cetina Mlađenović te glumci Ermin Bravo, Nika Grbelja, Nika Ivančić, Maja Izetbegović, Lav Novosel i Tino Trkulja. Na crvenom tepihu uoči same Ceremonije dodjele nagrada prošetale su Lynne Ramsay, dobitnica Počasnog Srca Sarajeva i Jessica Hausner, gošća programa ‘Posvećeno’.

Opširnije na: www.sff.ba


Tagged: , , , , , , ,