Najuspješniji Wine EnoGastro VIP Event u Zagrebu

Najuspješniji Wine EnoGastro VIP Event nakon Rijeke, Novigrada, Splita i Zadra, svoje veliko finale upriličen je u Zagrebu u hotelu Antunović, koji je za tu prigodu prvi put otvorio novouređenu dvoranu Tomislav.Wine EnoGastro VIP Event namijenjen je ugostiteljima i hotelijerima kako vlasnicima tako i djelatnicima, te općenito HoReCa sektoru i gospodarstvenicima usko vezanim uz ugostiteljstvo i turizam. Nezaobilazan je događaj svima koji žele ulagati u svoje znanje i poslovni razvoj, učiti od vrhunskih međunarodnih stručnjaka, te razmijeniti iskustva s drugim kolegama i ostvariti kontakte s potencijalnim klijentima.

Ove godine je pripremljen najbogatiji program do sada s mnoštvom stručnih degustacija, predavanja i edukativnih radionica. Posjetitelje je dočekao domaćin Dantes Begić i njegov vrijedan tim, s porukom da hrvatske regije zaslužuju imati ovakvu manifestaciju, okupljajući ugostiteljsko-turističke znalce, koji će svoje znanje prenijeti djelatnicima kako bi podigli razinu kvalitete ponude i usluge. Naglasio je da je riječ o zajedničkom događaju svih sudionika uključujući i posjetitelje, koji svojim dolaskom podržavaju događaj, jer jedino zajedno možemo ostvariti izvrsne i značajne rezultate za naš turizam.S fokusom na kvalitetu i velikim naglaskom na male proizvođače s ciljem promocije lokalne enogastronomije, nastupili su probrani izlagači iz svih dijelova Hrvatske i regije. Predstavili su se podsljemenska craft pivovara i pivnica Mlinarica, slavonske mesnice Bođirković, kvarnerske morske dimljene delicije Šuškavci i craft destilerija Suza, obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Orehovec kraj Ludbrega te vinske kuće Enosophia, Đurinski, Florijanović, PZ Pošip Čara, Josipović… Uz bok malim proizvođačima bili su i poznati brendovi PIK Vrbovec, Franck, Dukat, Mlinar, Romerquelle, a profesionalnu ugostiteljstku opremu prezentirali su Alexandercommerce, Ventidue, Protrade – Lonci i poklopci… Posebnu pažnju i pohvale posjetitelja privukli su učenici Srednje škole Plitvička jezera, koji su predstavili svoje kuharske, slastičarske i konobarske vještine.

Publika na Wine EnoGastro VIP Eventu je također ciljana i probrana, a sudjelovanje je moguće isključivo uz pozivnicu. U dobroj tradiciji dosadašnjih evenata, organizator je gostima omogućio sav program besplatno: od ulaza, korištenja čaša do stručnih radionica, predavanja i kuharsko-edukacijskih degustacija, što ovaj događaj izdvaja po svojoj posebnosti.Brojni profesionalci su prepoznali Wine EnoGastro VIP Event po izvrsnom i sadržajnom edukacijskom programu, koji nudi niz kvalitetnih, zanimljivih i korisnih tema, a otvoren je degustacijskom radionicom ‘Crvena vina zadarske regije…dragocjeni nektar!’ pod vodstvom Manuele Plohl, vrhunske sommelierke WSET 3 razine, koja je predstavila probrane etikete MasVin, Kraljevski vinogradi, Bora, Fiolić i Škaulj.

O još jednoj važnoj temi, moći gostoljubivosti i kvalitetnoj brizi o gostu je govorila mentorica i stručnjakinja za gostoljubivost Sanja Krmpotić, istaknuvši lojalnost gosta kao preduvjet za dugoročno uspješno poslovanje u svim uslužnim djelatnostima, a podizanje izvrsnosti usluge neophodno za budućnost hrvatskog ugostiteljstva i turizma.

Prva vinska akademkinja na ovim prostorima i sommelierka Mira Šemić, ujedno direktorica renomiranih gastro vodiča Gault&Millau Slovenije i Gault&Millau Srbije, redovito privlači veliki interes publike. Na degustacijskoj radionici pod nazivom ‘Mira i tri mušketira’ bila je u pratnji svojih prijatelja-vinara Ščureka, Prelca i Matića, koji su osobno predstavili svoje etikete.

Sve što treba znati o kavi na radionici pod nazivom ‘Arabica vs. Robusta’, otkrio je Franckov barist Tomislav Mraović, nositelj prestižne SCA coffee diplome.

Nakon prvog ciklusa edukacija uslijedila je enogastro-edukacijsko-degustacijska prezentacija gostujućih chefova. Smjenjivali su se vrhunski slijedovi, koje je Mira Šemić izvrsno uparila s odgovarajućim pratećim vinima:
* Dry-age sashimi od brancina, čičvarda, naranča, maslinovo ulje / Zlatna Radgonska Penina selection – Sans Dosage, Radgonske Gorice
Marfish – JRE chef Saša Began iz zadarskog restorana Foša
* Pljukanci s butargom i radicchio trevigiano / Muškat momjanski, Prelac vina
Marfish – JRE chef Saša Began iz zadarskog restorana Foša
* Dry-age brancin, batat, špinat, riblji demi-glace / Svježa Malvazija, Matić vina
Marfish – JRE chef Saša Began iz zadarskog restorana Foša
* Buncek i dinstano zelje s hren umakom / Sivi Pinot Orange 2021, Ščurek Wines
PIK Vrbovec – chef Marko Lučić, PIK Vrbovec
* Patka na pjenici od čičoke i pestom od medvjeđeg luka / Crni pinot, Eko Bolfan Vinski vrh
Hotel Antunović – chef Matija Balent

Drugi niz stručnih predavanja nastavljen je na najbolji mogući način, uz vrhunske pjenušce i sommeliera WSET 3 razine Juru Andrijaševića, koji je radionicom Zlatne perle – Pjenušava renesansa Radgone, posjetitelje vizualno i degustativno proveo kroz podrume Radgonskih gorica i njihove pjenušce od prirode preko tradicije do ambicije.
O važnosti digitalnog marketinga u ugostiteljstvu i turizmu, govorio je Ivan Boban, direktor tvrtke Cosmic Production, s višegodišnjim kombiniranim iskustvom u marketingu, turizmu i ugostiteljstvu, koji je sudionicima predavanja otkrio kako nas prate i kako pratimo na društvenim mrežama.
Ujedno je pojasnio zašto i kako odabrati najprikladniju glazbu u hotelima i ugostiteljskim objektima uz prezentaciju inovativnog ozvučenja Meridian Chapters.

Nagrađivani maslinari Deni Červar i Andrea Brečević (Červar i Rheos djevičansko maslinovo ulje) su na edukativno-degustacijskoj radionici predstavili temu o primjeni ekstra djevičanskog maslinova ulja u gastronomiji.

Zaključno predavanje bilo je posvećeno još jednom gastronomski važnom piću – pivu, a Dimitar Jovanovski, master brewer iz zagrebačke craft pivovare Mlinarica, predstavio njihove dvije etikete: Indian Pale Ale i Pusa Bo(c)k te sudionike podučio kako degustirati pivo kao profesionalac.Nakon završnog druženja s izlagačima, tim Wine EnoGastro VIP Eventa zahvalio se na povjerenju i potpori svim partnerima, pokroviteljima i uzvanicima, a to su Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica grada Zagreba i Turistička zajednica Zagrebačke županije uz potporu Zagrebačke županije, Hrvatska turistička zajednica, kao i pokroviteljima Gradu Zagrebu, Ministarstvu turizma i sporta te Ministarstvu poljoprivrede.

Sedmo izdanje ovog ciklusa međunarodnih konferencija vinskih, ugostiteljskih i gastronomskih znalaca, u organizaciji agencije Ricerce Mercato, okupilo je najveći broj izlagača, ukupno 133, održano je 51 edukativna radionica što je privuklo čak 2400 posjetitelja. To potvrđuje da je riječ o posebnom i autentičnom događaju s tradicijom održavanja u kontinuitetu, u pet gradova diljem Hrvatske.

Vrhunski proizvodi, stručne degustacije i sadržajan edukativni program, pokazali su se kao izvrstan recept za još jedno uspješno izdanje Wine EnoGastro VIP Eventa, koji svoju misiju nastavlja i iduće godine, jer ovakva događanja i druženja na jednom mjestu za učenje, ali i zabavu, neophodna su pogotovo u HoReCa i svakom eno-gastro sektoru.

P. R. / Foto: Ivan Boban


Tagged: , , , , , , , , , ,