Nikola Tesla – Mind from the Future

Multimedijski izložbeni projekt ‘Nikola Tesla – Mind from the Future’ inspiriran jednim od najvećih svjetskih izumitelja, bit će postavljen od 25. studenog do 20. ožujka 2018. godine u Domu hrvatskih likovnih umjetnika (Meštrovićev paviljon).Futuristički postav na tragu vizije Nikole Tesle rezultat je desetogodišnjeg autorskog rada svjetski priznate i nagrađivane autorice Helene Bulaje Madunić, kao i grupe međunarodnih i domaćih umjetnika koji djeluju na području sinergije znanosti i umjetnosti spajajući film, animaciju, video umjetnost, skulpturu, instalaciju, sliku i tehničke inovacije. Multimedijska izložba predstavit će Teslin životni put, od rođenja pa sve do refleksija u suvremenom svijetu na potpuno novi način. Nakon 11 godina putovanja po cijelom svijetu, krosmedijski dokumentarni film ‘Mehaničke figure – inspirirani Teslom’, autorice Helene Bulaje Madunić, postaje jedinstvena prostorna galerijska instalacija kojom se posjetitelje želi i fizički provesti kroz Teslin um. Kako bi se to postiglo, kružni prostor galerije transformirat će se u ‘Hotel Budućnosti’, po uzoru na nikad realizirani Gaudijev projekt ‘Hotel Attraction’, u kojem živi Teslin um, ali i mnogi drugi Teslini i naši suvremenici. Postav izložbe čini jedinstveno umjetničko djelo sačinjeno od tri segmenta; u galeriji Prsten djelo ‘Mehaničke figure – inspirirani Teslom’ rastvoreno je u interaktivnu filmsku fresku kojom posjetitelj prolazi kroz Teslin san, u galeriji PM isto djelo predstavljeno je kroz galeriju portreta klasika suvremene umjetnosti poput Marine Abramović, Lori Anderson i Terryja Gilliama koji prenose vlastite impresije o Nikoli Tesli, dok se u centralnoj prostoriji susreta, u galeriji Bačva, predstavljaju djela suvremenih hrvatskih umjetnika, svojevrsne umjetničke atrakcije inspirirane Teslom, kreirane posebno za ovu izložbu.

Direktor projekta je Sascha Machiedo, industrijski dizajner i muzejski savjetnik s više od 20 godina iskustva na umjetničkim, kulturnim i poslovnim projektima i izložbama diljem svijeta, među kojima se ističe vođenje projekata kao što su Paviljon SAD-a na Svjetskoj izložbi 2015. u Milanu, u Guggenheimu New York i Bilbao, izložba ‘Giorgio Armani Retrospective’, ‘BMW Guggenheim Lab’, ‘Venice Art Biennale’ te muzeografije na projektima ‘Louvre Abu Dhabi’ i ‘Guggenheim Abu Dhabi’.

Međunarodni tim izložbe čine Max Pinucci i Elena DeglˈInnocenti te njihov tim iz toskanskih studija za dizajn i interaktivno pripovijedanje MBVision te Animation Lights Project, s bogatim iskustvom u koncipiranju inovativnih pripovjedno-izložbenih događanja kreiranih najsuvremenijim tehnologijama. U timu je i renomirani španjolski autor i kustos Miguel E. Delgado, jedan od glavnih kustosa najveće biografske izložbe o Nikoli Tesli, postavljene u Madridu 2014. godine. Za elektromagnetski vizualni identitet izložbe, zaslužan je umjetnički kolektiv Organizam, u čijem sastavu djeluje dizajnerski studio Babushke pod vodstvom Marije Juze i Bernarde Cesar. Kazivačica Iva Silla, ilustratorica Hana Vrca, arhitektica Dinka Pavelić, spisateljica Nada Horvat, redatelj Lovro Krsnik, fotografski studio Romulić-Stojčić, modeler i projektant scenskih elemenata Marko Fuček, scenografkinja i animatorica Antonija Veljačić, savjetnik za zvuk Bojan Gagić, redatelj Branislav Brkić, neki su od bliskih suradnika i asistenata Helene Bulaje Madunić, koji su uz nju aktivno uključeni u pripremu izložbe. Njima su se priključili i novoodabrani hrvatski umjetnici svih generacija, članovi HDLU-a, inspirirani Teslom. To su Ida Blažičko, Vitar Drinković, Nikola Vudrag, Pero Jelisić, Alma Trtovac, Ivana Ožetski, Patricija Purgar i Janko Ivčić, Alana Kajfež, Mile Blažević i Ivan Kujundžić.

Cilj je izložbe ‘Nikola Tesla – Mind from the Future’ pozicionirati Teslu kao hrvatsku kulturnu baštinu, promovirati i potaknuti umjetničku izvrsnost, originalnost, inventivnost i primjenu najnovijih tehnologija u područjima vizualne umjetnosti.

Izložba je ostvarena kroz partnerstvo Hrvatskog društva likovnih umjetnika s agencijom Real grupa, produkcijskom kućom izložbe. Real grupa je full service agencija za tržišno komuniciranje koju čini tim od preko 70 zaposlenih profesionalaca koji uspješno koordiniraju poslove na čak sedam tržišta. Intenzivno rade i na dogovorima za postavljanje izložbe u svjetskim metropolama zbog globalnog potencijala ovog projekta, koji u fokusu ima jednu od najvećih povijesnih ličnosti. Životni put Nikole Tesle predstavio bi se tako javnosti postavljanjem izložbe u gradovima u kojima je on boravio i djelovao – New Yorku, Parizu, Pragu i Budimpešti. Vrhunac putovanja koji aktualizira neprikosnovenog vizionara i humanista, Nikolu Teslu, koji je svojim patentima zadužio svijet te čiji su lik i djelo neiscrpna inspiracija suvremenih umjetnika, odvio bi se na svjetskom EXPO-u u Dubaiju, 2020. godine, koji u fokus stavlja ljudsku genijalnost, a Nikola Tesla jedan je od najvećih svjetskih genija za kojim interes ne jenjava.

HDLUTagged: , , , , , , , , ,