Nova/stara Teška industrija s pjevačem Vajtom

U Croatia Records Studiju u zagrebačkoj Dubravi održana je promocija novog studijskog albuma Teške industrije ‘Putnički voz uspomena’.

Jedan od najpoznatijih rock bendova ovih prostora predstavio je novih 11 singlova na kojima su se vratili svom prepoznatljivom zvuku iz 1970-ih i 1980-ih godina, a pjesme možete poslušati na CD-u i na ekskluzivnom vinilnom izdanju.

‘Drago mi je da nismo nasjeli na modernu produkciju. Htio sam da se nakon 50 godina vratimo u one sedamdesete godine po zvuku i da budemo rock bend kakav smo nekada bili’, rekao je Gabor Lengyel, osnivač Teške industrije.

Cijela priča započela je na ideju Gabora Lengyela koji stoji iza cijelog projekta, a njegova realizacija ne bi bila moguća bez vrhunskih glazbenika koje je okupio: Seid Memić Vajta (vokal), Vedran Božić (gitara), Petar Petej Peco (bubnjevi) i Aleksandar Kostić (bas gitara).

Lengyel je odsvirao klavijature te potpisuje sve pjesme osim ‘Čisti zrak’. To je pjesma iz knjižice Duška Trifunovića, za koju je oduvijek htio da bude njegova, a želja mu se ostvarila upravo na ovom albumu. Na Trifunovićev tekst i glazbu Narcisa Vučina, Lengyel je pjesmi dao novo ruho svojim aranžmanom.

Kreativna direktorica Croatia Records, Nikolina Mazalin, izrazila je veliko zadovoljstvo zbog suradnje i zahvalila se na povjerenju, a direktor Croatia Recordsa, Želimir Babogredac, naglasio je značaj ovog benda: ‘Teška industrija je povijest. Ovo je 50 godina od Teške industrije, u to doba možda ne baš bend kojeg su svi razumjeli, toliko progresivan, toliko dobar u glazbi, toliko poseban u pjevanju, i mi smo nakon pedeset godina opet zajedno.’

Na promociji je spomenuto i nedavno reizdanje albuma ‘Ho-ruk’ koje i danas stoji kao jedna od najposebnijih zbirki pjesama snimljenih u ranim danima rock’n’rolla na ovim prostorima. Emotivan je bio susret Petka Kantardžijeva Mlinca, producenta tog albuma, i benda koji se oduševio njegovim dolaskom upravo na mjesto gdje je sav materijal za Ho-ruk’ snimljen prije 48 godina, u tadašnjem Jugotonu, današnjoj Croatia Records.

Reizdanje albuma ‘Ho-ruk’ je omogućilo novim generacijama slušatelja da otkriju glazbeno nasljeđe Teške industrije, te da osjete energiju i strast koja je pratila bend od njegovih samih početaka.

C. R. / Foto: Boris Ščitar


Tagged: , , , , , , ,