Novigrad: Završni Wine EnoGASTRO Vip Event

Nakon četiri uspješno organizirana eventa – u Zadru, Splitu, Zagrebu i Rijeci – održan je i završni peti u istarskom Novigradu, u Marina & Hotel Nautica.

Posjetiteljima se predstavilo mnoštvo proizvođača s naglaskom na lokalno, njihove autohtone proizvode i specijalitete te uz brojne zanimljive radionice.

Unatoč vrlo lošem vremenu i jakoj kiši odaziv ugostitelja i hotelijera bio je odličan. Gosti su imali jedan mali poseban ‘uvjet’ od organizatora prilikom dolaska na event, a to je da dođu s pozitivnom energijom. Oni su to i poslušali te popunili dvorane i restoran do posljednjeg mjesta, uživajući u eventu do kasno u noć.

Prvi u nizu radionica otvorio je sommelier Siniša Škaberna s degustacijskom radionicom ‘Slike novigradskih malvazija’, a potom su posjetitelji od Josipa Ukalovića iz marketinške agencije Atauctus doznali koliko je važan digitalni marketing u turizmu i ugostiteljstvu.

Nakon toga započela je prava poslastica od radionice. Naime, Davor Šišović, urednik portala Bookaleta, predstavio je publici tradicionalne kolače Pazinske cukerančiće, koje je sljubio s pazinskim malvazijama.

Posebno zanimljiva bila je degustacijska radionica slovenske sommelierke Mire Šemić koja je posjetitelje upoznala s aromama i okusima istarskih sorti malvazije, refoška i muškata momjanskog pri čemu joj se pridružio Rino Prelac, vlasnik vinarije čija su se vina točila.

Uslijedila je kratka stanka između prvog i drugog djela radionica koju su posjetitelji iskoristili za druženje s vinarima i vlasnicima OPG-ova, kušanju njihovih proizvoda te sklapanju poslova. Bila je to prilika za uživati u delicijama koje su pripremili PIK-ov chef Marko Lučić, kuhari hotela i restauranta Nautica te Srednje ugostiteljske škole Poreč.

Drugi dio radionica otvorila je Tina Šugar Korda, članica Instituta za poljoprivredu i turizam Istre, koja je govorila o projektu ‘ConsumeLess plus – Less is more’. A nakon toga počela je degustacijska radionica na kojoj je Tomislav Razumović, sommelier i predstavnik vinarije Krauthaker, pričao kako globalno zatopljenje sve više djeluje na uzgoj pojedinih sorti grožđa. Potom je sommelier Josip Orišković oduševio svojom prezentacijom što je sve potrebno da bi se bilo dobar food & beverage manager hrane i pića te kako unaprijediti ponudu hrane i pića.

Nakon tako lijepe teme publika je usmjerena s mislima na ekološku proizvodnju vinarije Škaulj iz Nadina kod Zadra, o kojoj je pričala sommelierka Ines Matić Matešković. Zatim je ugostitelj i sommelier Mario Meštrović pričao o razvoju u turizmu i ugostiteljstvu.

U posljednju malo drukčiju radionicu (o pivu) uveo nas je Claudio Rossi i predstavio craft pivovaru Bura Brew iz Poreča. Nakon zatvaranja izlagačkog prostora održana je degustacijska humanitarna večera za VIP uzvanike.Menu od šest sljedova jela pripremali su chef Damir Modrušan, chef momjanske konobe Rino, Timka Prelac i Vladek Florijanović, PIK-ov chef Marko Lučić, kuhari hotela i restorana Nautica: Hama sous vide (Cromaris); Palenta s crnim tartufom (Istra Tartufi); Otkošteni pileći batak i zabatak sous vide (OPG Orehovec); Marinirani kare – PIK Vrbovec; Ragu od istarskog pulića / magarca s istarskom paštom (Konoba Rino); Ombolo u malvaziji s tartufom u brioš pecivu (Histris i Tartufi Istra). Sva ta jela sljubljivana su s vinima Cosseto, Sosich, Ščurek, Krauthaker, Matić i Prelac.

Organizator događaja bio je Dantes Begić sa svojim timom iz agencije Ricerca Mercato. Glavni partner projekta je Marina & Hotel Nautica, zatim Turistička zajednica grada Novigrada i Grad Novigrad, Istarska županija i TZ Istarske županije, Hrvatska turistička zajednica, Hrvatska gospodarska komora ŽK Pula te pokrovitelji Ministarstvo turizma i Ministarstvo poljoprivrede.

P. R. / Foto: Ricerca Mercato


Tagged: , , , , , , , , ,