Wine EnoGASTRO Vip Event u Rijeci

U riječkom hotelu Bonavia Plava Laguna, nakon Zadra, Splita i Zagreba, održan je četvrti Wine EnoGASTRO Vip Event na kojemu su se posjetiteljima predstavili brojni proizvođači hrane i vinari, s naglaskom na lokalne hrvatske proizvođače.

Wine EnoGASTRO Vip Event počeo je u 14 sati, a nakon pića dobrodošlice, posjetitelji su se mogli družiti s izlagačima, sklapati poslove te doznati sve o proizvodnji hrane, vina i destilata, ali ih i kušati te komentirati njihovu kvalitetu.

Uz hotel Bonavia, predstavila se Ugostiteljska škola Opatija sa svojim učenicima koji su za uzvanike pripremili izvrsne kanapee s tematikom Kvarnera. Nakon toga, predstavila se i konoba Loznati s otoka Cresa sa zalogajčićima s janjećom paštetom i s pohanom janjetinom, a Restaurant Marina Punat s Brusketom s dimljenom srdelom. U zasebnoj dvorani u 15 sati započeo je prvi dio radionica za koje su posjetitelji pokazali veliko zanimanje.

Niz radionica otvorili su vinar Dejan Rubeša sa sommelierom i ugostiteljem Nenadom Kukurinom, vlasnikom poznatog restorana ‘Kukuriku’ u Kastvu i enolog Tomislav Pavlešić koji su govorili o Kastavskoj belici, vinu koje se na području Kvarnera proizvodi više od 600 godina, a sa zajednicom lokalnih vinara spasili su ga od zaborava. Bila je to degustacijska radionica na kojoj su se posjetitelji mogli uvjeriti kako je Kastavska belica, kupaža autohtonih sorata verdića, divjake i mejskog kojima se dodaje malvazija, vrijedna pažnje.

Na drugoj radionici, direktor i vlasnik marketinške agencije Atauctus Josip Ukalović posjetitelje je upoznao sa činjenicom koliko je u današnje doba važan digitalni marketing u turizmu i ugostiteljstvu. Na trećoj radionici u prvom nizu, sommelierka Ines Matić Matešković posjetitelje je upoznala s asortimanom vinarije Škaulj iz Ravnih kotara, točnije mjesta Nadin i njihovom enološkom izvrsnosti.

Degustacijska radionica prve dame domaće vinske scene Mire Šemić čekala se s nestrpljenjem. ‘Ruku pod ruku s okusima vina Prelac’ zvala se njena radionica u kojoj je prisutne upoznala s istarskim sortama malvazijom, refoškom i muškatom momjanskim, a uz njeno navođenje publika je sa zadovoljstvom kušala vina istarske vinarije Prelac i uvjerila se u okuse i arome tih sorata.

Stanku između blokova radionica posjetitelji su rado iskoristili za dodatna druženja s izlagačima. Postavljala su se brojna pitanja, komentiralo se vino, kušali su se autohtoni domaći proizvodi, a lokalni su kuhari, uz pomoć spretnih konobara, nudili svoja jela za koja se tražila porcija više. Uživalo se u delicijama koje je pripremo PIK Vrbovec (Marinirani svinjski kare), Restoran Marina Punat (Rižot od kozica i mediteranskog bilja) i Konoba Loznati (Pečena janjetina).

Drugi niz radionica otvorio je sommelier i ugostitelj Mario Meštrović svojom radionicom ‘Preduvijet za razvoj turizma, povećanje posjećenosti i ugostiteljstvu te povećanje profita’. Kako ugostitelji mogu unaprijediti svoj odjel hrane i pića, na svojoj je radionici objasnio FB manager i sommelier Josip Orišković. Na degustacijskoj radionici ‘Neistražena vina Slavonije’, sommelier i predstavnik vinarije Krauthaker Tomislav Razumović predstavio je vina od sorata koje se najviše uzgajaju u ovom kraju podno Papuka i oko Kutjeva te je dokazao da i ova vina fino prijaju i uz dašak mora s Kvarnerskog zaljeva.

Osim što je Rijeka najkišniji grad Europe, vrlo dobro znamo da ‘Ovdje puše bura’ – kako se zvala degustacijska radionica Bura Brew Istarske Craft pivovare. Sommelier Zvonimir Pelko dokazao je publici da ovaj kraj nije pogodan samo za uzgoj vinove loze i proizvodnju vina i maslinova ulja, nego i za kuhanje odličnog piva. Nakon zatvaranja izlagačkog prostora održana je degustacijska humanitarna večera za VIP uzvanike.

Najprije su na tanjurima bile poslužene lignje na padelu s krumpirom, povrćem i maslinama, uz koje se točila Matić svježa Malvazija. Slijed su pripremili kuhari Restorana Marine Punat. File brancina (uzgojenog u ribogojilištima Cromaris) sa čipsom od cikle, palentom kumpiricom i skutom odlično je bio uparen sa žlahtinom Grand Cru Vinske kuće Pavlomir, a jelo je pripremala kuharska ekipa konobe ‘Ribica’ iz Rijeke s Kantride. Goste je posebno iznenadila Teriyaki piletina (koja je stigla s OPG-a Orehovec) s rižotom od bijelog tartufa (Istarski Tartufi), uz vino Graševina klasik, vinarije Krauthaker. Slijed su pripremali kuhari hotela Bonavia Plava Laguna na čelu sa chefom Sašom Pavlovićem. Sve je zamirisalo po tartufima kada su se počeli pripremati mekani teleći medaljoni (PIK Vrbovec) u umaku od tartufa (Istarski Tartufi) i slatkastim pireom od batata uz koje je odlično pasao mladi pinot slovenske vinarije Ščurek. I – glavno jelo za kraj kojeg je pripremao PIK-ov chef Marko Lučić – Rib eye steak (uzgajan i odležavan u PIK-u) s tjesteninom i cherry rajčicama – uz vino Refošk istarske vinarije Prelac.

Organizator događaja je Dantes sa svojim timom agencije Ricerca Mercato, s partnerima; Grad Rijeka i Turistička zajednica grada Rijeke, Primorsko-goranska županija i TZ Kvarnera, Hrvatska turistička zajednica, Hrvatska gospodarska komora ŽK Rijeka i hotel Bonavia Plava Laguna i pokroviteljima – Ministarstvom turizma i Ministarstvom poljoprivrede Republike Hrvatske.

D.B. / Foto: promo


Split: Wine EnoGASTRO Vip Event 2022

Wine EnoGASTRO Vip Event 2022: Zadar i Split
 

 

 

 

Tagged: , , , , , , , , , ,