Novo ruho moslavačkog Škrleta

U organizaciji Udruge proizvođačke organizacije Škrlet, Grada Popovače, Udruge vinogradara i voćara Škrlet, Turističke zajednice Grada Popovače i Sisačko-moslavačke županije, održan je znanstveno-stručni skup na seoskom imanju Moslavačka priča pod nazivom ‘Novo ruho Škrleta’.Prisutne su pozdravili Snježana Ožetski, domaćica Moslavačke priče,Zvjezdana Marković iz Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu i zamjenik sisačko-moslavačkog župana Roman Rosavec, koji je i otvorio znanstveno-stručni skup.

Moderatorica programa Zvjezdana Marković prezentirala je temu ‘Znanstveno-istraživački aspekti škrleta u Moslavini’. ‘S obzirom na to da je Škrlet prva sorta koja je ušla u klonsku selekciju i ima registrirana tri klona, a puno se radi i na marketingu same sorte da postane prepoznatljiva u svim područjima Republike Hrvatske, smatram da struka može pohvaliti i podržati zajednički proizvod vina Škrlet te da će se time uz naše dosadašnje napore podići ugled same sorte’, kazala je docentica Marković.

‘Zaštićene oznake izvornosti i zemljopisnog podrijetla kod vina’ prezentirala je Žaklina Jurišić, pomoćnica direktorice Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK te pojasnila kako Škrlet može dobiti oznaku izvornosti na nivou Europske unije.

Od ukupno 227 hektara vinograda u Sisačko-moslavačkoj županiji, 76 hektara je pod sortom škrlet, a od toga se 68 hektara nalazi u Moslavini. Važnost te autohtone sorte prepoznali su i vinari Ilovčak, Jaram, Florijanović, Miklaužić, Mikša, Trdenić i Voštinić-Klasnić, koji su svoje snage ujedinili u Poljoprivrednu organizaciju Škrlet.

Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, prilikom izlaganja teme ‘Proizvođačke organizacije i učinkovito upravljanje resursima’ istaknuo je da je Proizvođačka organizacija Škrlet napravila veliki iskorak u dosadašnjoj praksi poslovnog udruživanja poljoprivrednika te putem jedinstvene zajedničke boce omogućila tržištu ujednačenu kvalitetu vina istoimene autohtone sorte.

Zajednički Škrlet (foto: Marko Čolić)

Na kraju programa Tomislav Trdenić, predsjednik Poljoprivredne organizacije Škrlet, predstavio je zajednički Škrlet berbe 2019., jedinstvenu kupažu dobivenu od odabranog grožđa s najboljih položaja moslavačkih vinara. ‘Škrlet s novim ruhom koje nam je dizajnirao Marin Šubašić, pod zajedničkom robnom markom, plasirat ćemo na tržište u limitiranom izdanju od 5000 boca. Ovakav iskorak je dokaz zajedništva moslavačkih vinara te je projekcija budućnosti hrvatskog vinogradarstva i vinarstva’, kazao je Trdenić.
Na njegovu se prezentaciju nadovezao sommelier Tomislav Jakopović, koji je vino ovako organoleptički okarakterizirao: ‘Na nosu možete osjetiti dugačko ali nenametljivo sortno prepoznatljivo vino u kojem dominiraju voćne i cvjetne note s blagim herbalnim primjesama. Nabrojane aromatske komponente, na nepcu su još više istaknutije kroz svježinu i mineralnost. Ovakvo uravnoteženo i strukturirano vino, koje je na tržištu nakon nepunih tri mjeseca po završetku berbe, finalni je proizvod koji se može poslužiti u bilo kojem trenutku za bilo kojim stolom.’

Nakon znanstveno-stručnog skupa uzvanici su nazočili manifestaciji ‘Večer škrleta i moslavačke kuhinje’ – Wine & food show, koji se održao na glavnom gradskom trgu u Popovači, a svečano su ga otvorili dožupan Roman Rosavec i gradonačelnik Popovače, Josip Mišković.

Slasne moslavačke delicije pripremili su brojni ugostitelji ovog područja, od kojih izdvajamo: LU Fazan Voloder – gulaš od divljači, ŠRU Štuka Osekovo – šaran na rašljama, Bistro Fontana – špek fileki, buncek s dinstanim zeljem i restanim krumpirom, Udruženje obrtnika Garešnica i Vila Velebita – sarma i domaći kolači, UO Palermo Garešnica – marinirana pileća krilca s krumpirima, Moslavačka priča Velika Ludina – jelen u umaku sa suhim šljivama i lovačkom štrucom od kruha, restoran Kod bake Garešnica – orzo od fileka sa škrletom, stroganoff od piletine i škrleta te slatke škrlet kocke i škrlet pjenica te OPG Bistrički – domaće štrudle.

Gost iznenađenja bio je ‘Masterchef’ Časlav Matijević iz Rijeke, koji je pripremio rižoto s plodovima mora i škrletom te potvrdio raniju tezu da se ovo vino može sljubiti sa širokim spektrom jela. Brojne goste je do ranojutarnjih sati zabavljali su tamburaški sastav Milenij, trio ‘Večernje škole’ – Blaž, Denis i Antimon – te Neven Paleček Papageno.

Ž. B. / Foto: Udruga PO Škrlet


Tagged: , , , , , , , ,