Obnova Meštrovićeva paviljona

U ponedjeljak, 26. veljače, u Klovićevim dvorima s početkom u 16 sati, u okviru simpozija ‘Ivan Meštrović, Hrvatska i svijet’ ravnateljica HDLU-a Ivana Andabaka predstavit će novitete koje donosi cjelovita i konstrukcijska obnova Meštrovićeva paviljona – Doma hrvatskih likovnih umjetnika na Trgu žrtava fašizma, Zagreb.

Obnova pod vodiljom ‘vraćanje izvornog stanja uz unaprjeđenja kako bi se udovoljilo suvremenim potrebama galerijskog prostora i uvjetima društva danas’ provest će se prema arhitektonskom projektu kojeg potpisuje Saša Randić (Randić i suradnici d.o.o.) te projektu konstruktivne obnove kojeg potpisuje prof.dr.sc. Vlatka Rajčić (Građevinski fakultet u Zagrebu) temeljem smjernica konzervatorskog elaborata koje je izradio Institut za povijest umjetnosti.

Izvođenje hitnih mjera konstrukcijske obnove započeli su u jesen 2023., a nastavak radova konstrukcijske te početak cjelovite obnove planira se za ljeto 2024.

Sredstva za obnovu (20.644.253,43 EUR) osigurana su iz Fonda solidarnosti EU (253.677,50 EUR), iz Mehanizma za oporavak i otpornost – NPOO – Fond NextGenerationEU (14.585.000,00 EUR) te iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (5.805.575,93 EUR).

P.R. / Foto: Promo


Retrospektivna izložba Ivana Meštrovića


Tagged: , , , , , ,