Okusi i mirisi maslina u srcu Zagreba

Zagreb je proteklog vikenda postao prava mala mediteranska oaza zahvaljujući 10. Festivalu maslina koji je održan u hotelu The Westin.

Festival su svečano otvorili Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i šumarstva i Srećko Gross, predsjednik Zagrebačkog maslinarskog instituta. No, prava čarolija dogodila se u dvoranama ispunjenim štandovima maslinara iz Hrvatske, Slovenije, BiH i Crne Gore. Ukupno 448 uzoraka maslinovog ulja čekalo je da ih se kuša, ocijeni i nagradi.

Atmosfera je bila živa i dinamična, od edukativnih predavanja i radionica za one željne znanja, do spontanih razgovora s proizvođačima koji s ponosom dijele priče o svojim maslinicima. I nije nedostajalo trenutaka za umrežavanje i inspiraciju.

Poseban trenutak Festivala bila je svečana dodjela priznanja najboljima, koja je održana večer prije samog otvorenja. Zlatne medalje osvojilo je čak 170 ekstra djevičanskih ulja što je brojka koja potvrđuje da regija nudi vrhunsku kvalitetu.

Titulu šampiona zasluženo je ponio OPG Štucin iz Labina za ulje sorte istarska bjelica s visokih 95,7 bodova. Slijedili su ga OPG Stranić iz Pazina s rošinjolom i OPG Krbavčić iz Buzeta s još jednim izvanrednim uljem od istarske bjelice. Uljara Nonno Bruno iz Banjola slavila je u kategoriji uljara, dok je Stancija San Antonio iz Vodnjana odnijela pobjedu među ekološkim uljima. Agro Fructus Santini iz Nove Vasi istaknuo se kao najbolji proizvođač višesortnih ulja, a Eko agroudruga Maslina iz Pule potvrdila se kao snažna zajednica jer su njihovi članovi osvojili najviše priznanja na cijelom Festivalu.

Bio je to vikend u kojem se slavila maslina. Njezina kvaliteta, njezina priča i ljudi koji stoje iza nje.

F. M. / Foto: Promo


Tagged: , , , , ,