Opatija: 15. Festival kamelija

Udruga ljubitelja kamelija Opatija koju vodi Mira Shalabi, organizirala je 15. Festival kamelija s mnoštvom programa i izložbom u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer.Tu je upriličeno i svečano proglašenje pobjednika u izboru najljepše kamelije uzgojene u 2022. na širem opatijskom području. Prije službenog početka izložbe, organizirana su razna događanja.

Tako je ing. hortikulture Katica Dražić, stručnjakinja za kamelije, u Vrtiću Opatija djeci predstavila grm i cvijet kamelije. Potom je održala radionicu o uzgoju kamelija u rasadniku Parka Angiolina, a teme su bile agrotehničke mjere, presađivanje iz reznica, margotiranje, zaštita i njega. S učenicima trećih razreda OŠ Opatija održala je i Školu u prirodi. U Villi Antonio predavanje je održao Jan Bernd Urban, osnivač Udruge ljubitelja kamelija, vrsni poznavatelj povijesti ovog cvijeta, ali i Opatije .

Prof. dr. sc. Romana Lekić, savjetnica dekana za turizam u Visokoj školi Edward Bernays Zagreb, u Villi Antonio prezentirala je simbol ljubavi kameliju i čaroliju Parka Angiolina, a potom je upriličeno svečano otvaranje izložbe u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer, uz prigodan umjetnički program. U njemu su sudjelovali voditelj Dražen Turina Šajeta; Olga Šober, nacionalna prvakinja opere i maestra Nada Matošević Orešković s arijom ‘E strano’ iz opere ‘Traviata’; gitarist Natko Štiglić; zbor OŠ Rikard Katalinić Jeretov i mladi harmonikaš Dorian Rubeša.

Organizirana je i vođena šetnja kroz Park Angiolina, posjet izložbi u paviljonu Šporer, glasanje za najljepši cvijet kamelije te prezentacija i kušanje zelenog čaja Camellia sinensis iz uzgoja u obližnjem mjestu Veprinac. Folklorni ansambl Zora zabavio je prisutne svojom svirkom i plesom.

Posljednjeg dana ove manifestacije, osim još jedne šetnje kroz Park Angiolina, održan je Mali cvjetni korzo Lungomare uz sudjelovanje djece Opatijskog vrtića. Skupina pjevača iz riječkog HNK Ivana pl. Zajca, ispred Galerije Šporer izvela je nekoliko popularnih opernih arija.

Svečano zatvaranje Festivala kamelija upriličeno je u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer. Voditelj programa bio je već spomenuti Šajeta, a gitare su svirali Jenny Lazarić Jungić i Dragan Jungić. Na kraju su proglašeni pobjednici u kategorijama slike osnovnoškolaca, fotografije cvijeta i grmova kamelija regije Kvarner, a cvijet kamelije izabran je glasovima posjetitelja izložbe.

Tomislav Radić / Foto: David Kurti
Tagged: , , , , , , , ,