Osmi povjerenik – hrvatski kandidat za Oscara

Film ‘Osmi povjerenik’ redatelja Ivana Salaja hrvatski je kandidat za 91. nagradu Oscar, Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti, u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku, odlučila je Komisija Hrvatskog društva filmskih djelatnika (HDFD).Društvo svake godine odabire dugometražni igrani film koji će biti predstavnik Hrvatske u natjecanju za prestižnu američku filmsku nagradu, a ove godine odluku je donijela petnaesteročlana komisija tajnim glasovanjem, natpolovičnom većinom u drugom krugu.

Uz ‘Osmog povjerenika’ u izboru su bili još ‘Agape’ Branka Schmidta, ‘Comic Sans’ Nevija Marasovića, ‘F20’ Arsena A. Ostojića, ‘Kratki izlet’ Igora Bezinovića i ‘Mrtve ribe’ Kristijana Milića.

Salajev film ekranizacija je nagrađivanog bestselera Renata Baretića, smještena na izoliranom ‘otoku Trećiću’, čiji stanovnici nemaju potrebu za matičnom domovinom, političkom vlašću, crkvom. Naizgled idiličnu sliku poremeti dolazak ambicioznog i arogantnog mladog političara (Frano Mašković), koji je tamo stigao po kazni, nakon skandala s prostitutkom koji bi mogao naštetiti njegovoj političkoj stranci. Kao osmi po redu vladin povjerenik, on bi na otoku napokon trebao uspješno organizirati izbore i uspostaviti vlast, čemu prione uz pomoć osebujnog prevoditelja (Borko Perić) s trećićanskog – mješavine talijanskog, hrvatskog i australskog engleskog.

Glume još Ivo Gregurević, u ulozi do krajnosti okrutnog oca, Nadia Cvitanović, Ukrajinka, žrtva bijelog roblja koja je na udaljenom otoku pronašla utočište od svojih progonitelja, Goran Navojec, koji je njezin zaštitnik te Filip Šovagović u ulozi otkačenog svjetioničara. Tu su i Iva Mihalić, Mate Gulin, Špiro Guberina i drugi, a važnu ulogu imaju sami Trećićani, od kojih je njih devedeset posto statista s Brača, gdje se film snimao.

Na Pulskom filmskom festivalu, film je osvojio više Zlatnih arena: za najbolju sporednu mušku ulogu (Borko Perić), za vizualne efekte (Tomislav Vujnović, Antonija Patljak, Siniša Mataić i Sandrino Požežanac), kostimografiju (Morana Starčević), scenografiju (Ivana Škrabalo) i glazbu (Alen i Nenad Sinkauz). Na Beach Film Festivalu u Ohridu, ‘Osmi povjerenik ‘je proglašen najboljim dugometražnim igranim filmom.

Konačan popis filmova nominiranih za Oscara objavit će se 22. siječnja, a svečanost dodjele održat će se 24. veljače.

HAVC


Tagged: , , , , , , , , , , , ,