Otvoren V.B.Z.-ov natječaj za najbolji neobjavljeni roman godine

Na konferenciji za novinare u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića službeno je otvoren dvanaesti V.B.Z.-ov natječaj za književnu nagradu za najbolji neobjavljeni roman godine, čiji je partner Tisak Media, a glavni sponzor Jana ‘Voda s porukom’.

Zoran Simić, Gašpar Novak, Drago Glamuzina, Jagna Pogačnik i Mladen ZatezaloKako je riječ o nagradi s trenutačno najizdašnijim novčanim iznosom od 100 tisuća kuna bruto, a koju je prošle godine u konkurenciji od 137 pristiglih rukopisa osvojio Ivica Prtenjača za roman ‘Brdo’, u V.B.Z.-u očekuju kako će i ove godine odaziv autora iz regije biti poprilično velik.

‘Stalo nam je do ove književne nagrade kojom želimo popularizirati hrvatsku književnost i vjerujemo da ona ima smisla. To dokazuje i prošlogodišnji pobjednik Ivica Prtenjača, čiji je roman ‘Brdo’ još uvijek na vrhovima top-lista i prevodi se na slovenski i njemački jezik, a radi se i na scenariju za film’, rekao je glavni urednik V.B.Z.-a Drago Glamuzina

Književna kritičarka Jagna Pogačnik, od prošle godine i članica stručnog žirija, naglašava važnost ove književne nagrade s obzirom na stanje potpune letargije u kakvom se nalazimo, ali i financijski aspekt koji smatra vrlo poticajnim za svakog autora. Ove godine autoru pobjedničkog romana u V.B.Z.-u garantiraju i prijevod na jedan od europskih jezika, a u tijeku su i pregovori s jednim austrijskim izdavačem koji će projekt podržati na njemačkom govornom području. Rok za slanje rukopisa na natječaj je 15. srpnja 2015. godine, a rukopisi se predaju pod šifrom. Tekst javnog natječaja s detaljnim propozicijama dostupan je na internetskim stranicama www.vbz.hr.

Dosadašnji dobitnici nagrade V.B.Z.-a za najbolji neobjavljeni roman godine u razdoblju od 2002. do 2014. godine bili su Josip Mlakić za roman ‘Živi i mrtvi’, Marinko Koščec za roman ‘Wonderland’ i Jelena Marković za roman ‘Escajg za teletinu’, Davor Špišić za ‘Koljivo’, Nura Bazdulj Hubijar za ‘Kad je bio juli’, Hrvoje Šalković za ‘Pravi se da ovo nisi vidio’, Svjetlana Gjoni za ‘Nula nemo’, Predrag Crnković za ‘Beograd za pokojnike’, Dragan Pavelić za ‘Proljeće u Karolinentalu’, Aleksandar Novaković za roman ‘Vođa’, Ankica Tomić za ‘Naručito ljeti’ i Ivica Prtenjača za roman ‘Brdo’.

Renata Cisar


Pročitajte još:  VBZ-ov natječaj za najbolji neobjavljeni roman , VBZ obnavlja natječaj za najbolji neobjavljeni roman , Ivica Prtenjača dobitnik V.B.Z.-ove nagrade


 

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,