Ovacije u Cannesu za Perišićev film Lost Country

Dugometražni igrani film redatelja Vladimira Perišića ‘Lost Country’ doživio je ovacije na svjetskoj premijer u sklopu programa Tjedan kritike 76. Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu.

‘Za mene uvijek prvo gledanje s publikom ima posebnu važnost – mi koji živimo s filmom cijeli niz godina ne možemo biti objektivni oko toga kako će djelovati na publiku. Današnje iskustvo je bilo prekrasno – snažan i uporan pljesak, suze, puno emocija i zaista divan prijem publike. Mislim da ćemo svi pamtiti ovu premijeru i drago mi je što smo bili dio ovog filma’, rekla je koproducentica Ankica Jurić Tilić.

Međunarodnu filmsku ekipu u Cannesu predvođenu redateljem Vladimirom Perišićem i scenaristicom Alice Winocour publika je nagradila dugim pljeskom. Emotivnoj premijeri prisustvovali su i predstavnici hrvatskog djela ekipe: koproducentica Ankica Jurić Tilić te glumci Marija Škaričić i Duško Valentić.

Glavne uloge u filmu ‘Lost Country’ nose Jovan Ginić i Jasna Đuričić, a zapažene su uloge odigrali Miodrag Jovanović, Lazar Kocić, Pavle Čemerikić, Duško Valentić, Helena Buljan, Ana Simeunović, Boris Isaković i Marija Škaričić.

Producenti filma su Janja Kralj iz francuske kuće KinoElektron, Nadia Turincev i Omar El Kadi iz francuske kuće Easy Riders Films i Vladimir Perišić iz srpske kuće Trilema. Koproducenti su Vincent Quenault i Jeanne Geiben iz luksemburške kuće Red Lion i Ankica Jurić Tilić iz hrvatske Kinorame, uz ARTE France Cinéma i Cosmodigital. Film je nastao uz podršku Filmskog centra Srbije, ARTE France Cinéma, CNC, Luksemburškog filmskog fonda i Hrvatskog audiovizualnog centra.Marija Škaričić i Duško ValentićRadnja filma smještena je u Srbiju 1996. godine. U tijeku su studentske demonstracije protiv Miloševićeva režima, a 15-godišnji Stefan je pred najtežom od svih revolucija – mora se suprotstaviti vlastitoj voljenoj majci, glasnogovornici te iste korumpirane vlade protiv koje se bore njegovi prijatelji.

Povodom premijere u Cannesu, u svojoj kritici Screen Daily film naziva ‘impresivnom i slojevitom pričom o sazrijevanju’.

Tjedan kritike paralelni je program Filmskog festivala u Cannesu, pokrenut 1962. godine. Ovogodišnje, 62. izdanje, odvija se od 17. do 25. svibnja, a tradicionalno predstavlja 10 dugometražnih i 10 kratkometražnih naslova iz cijeloga svijeta. Cilj programa je otkrivati nove talente, a imena poput Bernarda Bertoluccija, Alejandra Gonzáleza Iñárittua i Gaspara Noéa upravo su na Tjednu kritike imali svoje velike uzlete. Međunarodni žiri dodijelit će četiri nagrade: dvije za dugometražni film (Grand Prize i French Touch Prize) te jednu za kratkometražni (Leitz Cine Discovery Prize). U sklopu Tjedna kritike dodjeljuje se i nagrada za glumačku zvijezdu u usponu (Louis Roederer Foundation Rising Star Award), a selektirani filmovi u konkurenciji su i za Zlatna kameru. Više informacija o programu možete pronaći na ovoj poveznici.

Podsjetimo, u istom programu svjetsku premijeru imat će i hrvatski kratkometražni igrani film ‘Prava istina priče o šori’ redateljice i scenaristice Andree Slaviček i producentice Katarine Prpić (Antitalent).

HAVC / Foto: Vincent Cros


Tagged: , , , , , , , , ,