Pjer Žalica na otvorenju 26. Sarajevo Film Festivala

Svjetska premijera filma ‘Koncentriši se, baba’ bosanskohercegovačkog redatelja Pjera Žalica otvorit će 26. Sarajevo Film Festival, koji će se održati od 14. do 21. kolovoza.Uloge u filmu ostvarili su glumci iz regije Jasna Žalica, Emir Hadžihafizbegović, Alma Prica, Jadranka Đokić, Vedrana Božinović, Admir Glamočak, Dženita Imamović, Bane Popović, Izudin Bajrović, Dino Sarija i Mira Banjac. Pjeru Žalici ovo je treći igrani film nakon filmova ‘Gori vatra’ (2003.) i ‘Kod amidže Idriza’ (2004.).’Ovo je treći put da moj film otvara Sarajevo Film Festival, s takvim iskustvom trebala mi je to postati rutina. Ali nije. Trema je ista kao i prvi put, jer Sarajevo Film Festival je jedan od najboljih i najvažnijih filmskih događaja, tako da je to velika odgovornost, ali i ogromna čast. Nadam se da smo napravili film koji je na nivou veličine događaja’, kaže Žalica.

Radnja filma događa se u travnju 1992. godine. Brojna obitelj, razbacana po cijeloj Jugoslaviji, okuplja se u Sarajevu oko odra stare majke. Baka nije dobro, ali se prognoza obiteljskog liječnika da je njezina smrt pitanje minuta, pretvara u sate, pa onda dane. Počinju spletke i prijevare oko nasljedstva koje će ostati iza starice, a naročito oko velike obiteljske kuće u Sarajevu. Baka i posljednjim uzdasima svojski sudjeluje u tome, a možda je upravo to i održava u životu. Intrige i spletkarenje na štetu jedne od sestara ovoj porodici su važnije od jasnih, zastrašujućih znakova nadolazeće kataklizme. Kada je, na koncu, prevara otkrivena, već je kasno…

Film je sniman u Sarajevu u studenom prošle godine. ‘Bilo je vrlo zahtjevno, nabijen plan, ograničen budžet, vrlo nezahvalno doba godine za snimanje, dakle svi uvjeti za stres. Ali, bilo je upravo obratno, čisto uživanje i nimalo stresa. Za to je zaslužna fantastična ekipa, i suradnička i autorska i produkcijska. Bio je to tim prijatelja spreman na sve, krvavi rad, ali i uživanje u druženju, privilegiji da možemo biti zajedno u jednom izazovnom i zanimljivom procesu’, kaže Žalica o snimanju.

Scenarij i režija: Pjer Žalica, šminka: Lamija Hadžihasanović Homorac, snimatelj zvuka: Predrag Doder, dizajn zvuka: Igor Čamo, originalna muzika: Dino Šukalo, kostimografija: Sanja Džeba, scenografija: Sanda Popovac, montaža: Redžinald Šimek, direktor fotografije: Almir Đikoli.

Film su producirali Obala Art Centar, Sarajevo Film Festival i Turska državna radio-televizija u okviru zajedničkog projekta Sarajevo grad filma za globalne ekrane.

J. G.


Tagged: , , , , , , , ,