Pobjednici 13. Zagreb Film Festivala

Na konferenciji za medije u dvorani Müller zagrebačkog kina Europa, objavljeni su pobjednici 13. Zagreb Film Festivala.
Saulov sin-pobjednik 13. ZFF-aZlatna kolica za najbolji film dodijeljena su mađarskom filmu ‘Saulov sin’ redatelja Laszla Nemesa, Zlatna kolica za najbolji kratkometražni film osvojio je francuski film ‘Nekoliko sekundi’ redateljice Nore El Hourch, a najboljim filmom u programu Kockice proglašen je ‘Zvjerka’ Daine Oniunas Pusić. Žiriji su u svakoj od kategorija dodijelili i posebna priznanja. Najboljim filmom programa PLUS proglašen je nizozemski ‘Princ’ redatelja Sama de Jonga, a HT nagradu publike osvojio je francuski film ‘Novi klinac’ u režiji Rudija Rosenberga.

O najboljim filmovima iz programa PLUS namijenjenog mladima odlučivao je žiri zagrebačkih srednjoškolaca u sastavu: Nino Potrkač, Josip Čačković, Natalie Dech, Eva Lotta Čimbur Pukšec i Dora Subotić. Žiri je nagradu dodijelio nizozemskom filmu ‘Princ’ u režiji Sama de Jonga.

O pobjednicima u kategoriji kratkometražnog igranog filma i programa Kockice odlučivao je tročlani žiri u sastavu: Andrei Creţulescu, redatelj, dobitnik Zlatnih kolica za najbolji kratkometražni film 2014.; Sata Cissokho, koordinatorica festivala iz tvrtke Memento Films te Sonja Tarokić, redateljica. Zlatna kolica za najbolji kratkometražni film dodijeljena su francuskom filmu ‘Nekoliko sekundi’ redateljice Nore El Hourch. Posebno priznanje u natjecateljskom programu kratkometražnog igranog filma dodijeljeno je filmu ‘Nemir’ redateljice Ene Sendijarević. Zlatna kolica za najbolji kratkometražni film iz programa Kockice dodijeljena su filmu ‘Zvjerka’ u režiji Daine Oniunas Pusić. U programu Kockice dodijeljena su i dva posebna priznanja. Dobili su ih filmovi ‘Nas dva’ Andrije Mardešića i ‘Piknik’ Jure Pavlovića.

Pobjednike u kategoriji dugometražnog igranog filma odabrali su predstavnici žirija u sastavu: Levan Koguashvili, redatelj filma ‘Spojevi naslijepo’ (dobitnika Zlatnih kolica za najbolji dugometražni igrani film 2014.); Cristoph Thoke, producent i Jessica Woodworth, redateljica. Žiri je Zlatna kolica u kategoriji dugometražnog igranog filma dodijelio mađarskom filmu ‘Saulov sin’ redatelja Laszla Nemesa. Posebna priznanja u spomenutoj kategoriji dodijeljena su dvama filmovima, danskom filmu ‘Rat’ u režiji Tobiasa Lindholma i australskom filmu ‘Tanna’ u režiji Bentleya Deana i Martina Butlera.

Poznat je i dobitnik HT Nagrade publike. Riječ je o francuskom filmu ‘Novi klinac’ redatelja Rudija Rosenberga koji je ocijenjen najvišom prosječnom ocjenom 4,8.

ZFF


Kućna njega
ZFF: Kućna njega uz češku šljivovicu
Tagged: , , , , , , , , , , , ,